
radio2 wijs
Zo populair is een LAT-relatie: "Ik woon al 32 jaar apart, maar we kochten wel samen een auto"
do 24 nov. - 4:04

Elk een eigen woning
De 69-jarige Michel heeft al 32 jaar een LAT-relatie met zijn overbuurvrouw. Ze wonen schuin tegenover mekaar en hebben elk hun eigen woning. "We doen heel veel samen hoor: boodschappen, met vakantie gaan, we slapen ook elke nacht samen. Ik in haar huis trouwens, zij nooit bij mij. We hebben dat zo afgesproken en dat gaat goed."
Michel en zijn partner zijn allebei met pensioen. Zij heeft kinderen, hij niet. "Het grootste voordeel is toch de privacy. Zij kan haar kinderen zien zonder dat ik daar bij moet zijn. Overdag zitten we elk in ons eigen huis, maar 's avonds zijn we bij mekaar. We vinden het ook verstandig om elk een eigendom te hebben. Zo komen er later geen problemen bij de verdeling ervan. Sommige kosten delen we wel. Zo hebben we samen een auto gekocht."
Voordelen van 'latten'
Naar schatting hebben 1 op de 20 Belgen ouder dan 30 jaar een LAT-relatie. En volgens relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe worden ze als relatievorm alleen maar populairder. "Het zegt iets over onze tijd: we willen ons niet meer volledig wegcijferen voor onze partner. We willen ook tijd en ruimte voor zelfontplooiing. In een LAT-relatie heb je een grotere regie over je dagbesteding en kan je je vrijheid bewaken. Op vrije dagen kan je je eigen vriendschappen onderhouden, je hobby's beoefenen zonder dat je daarvoor rekening moet houden met de wensen van je partner. De momenten die je dan wel samen doorbrengt, zijn momenten die je bewust inplant en waar je ook naar uitkijkt. Als je niet in hetzelfde huis woont, is de kans op irritaties over banale, huishoudelijke zaken ook kleiner. Je verzandt ook minder snel in een bepaalde sleur."
Financiële onafhankelijkheid
Maar er zijn ook andere redenen waarom mensen 'latten'. "Vaak hebben ze al een stukgelopen huwelijk achter de rug en willen ze het risico niet meer lopen op een kwetsuur. Ze hebben geen zin om opnieuw helemaal te versmelten met een partner. Ze kiezen ook bewust voor financiële onafhankelijkheid en behouden graag hun eigen woning."
Sybille vindt het voor nieuwe partners met kinderen uit een vorige relatie verstandiger om in het begin in hun eigen huis te blijven wonen. "Ga niet meteen met je nieuw samengesteld gezin samenhokken. Toets eerst af of de relatie op zich werkt. En geef de kinderen ook de tijd om te wennen aan die nieuwe partner."
We willen ons niet meer volledig wegcijferen voor een partner
Toch nood aan hechte relatie
En toch zijn LAT-relaties niet altijd zaligmakend, al lijken ze dat in het begin misschien wel. Ellen had 5 jaar lang een LAT-relatie na een misgelopen huwelijk. Haar partner kwam ook uit een gebroken relatie en worstelde daar nog mee. "Hij had het nog niet verwerkt, dat had ik wel door. Ik voelde een soort afstandelijkheid, maar vond het in het begin prima om niet samen te wonen. Ik heb ook een zoon, hij niet. Apart wonen maakte het makkelijker. En je kijkt dan ook extra uit naar de momenten die je wel samen bent. Van vrijdag tot zondag bleef ik bij hem. En als het kon, aten we op weekavonden ook samen."
"Maar na een tijd merkte ik dat ik mezelf aan het verliezen was in die relatie. We spraken bijna uitsluitend bij hem af, met zijn vrienden, alles volgens zijn zin. Daardoor verwaarloosde ik mijn eigen vriendschappen. Ik verlangde naar een groter engagement, wilde gaan samenwonen en zette wat druk op hem. Eerst leek hij dat prima te vinden. We zochten naar geschikte meubels, keken naar locaties, maar plots klapte hij dicht. De bom barstte en de relatie is stukgelopen. Ik zie een nieuwe LAT-relatie nog altijd zitten, omdat ik het verstandig vind om financieel mijn eigen boontjes te kunnen doppen. Maar ik wil wel graag iets hecht opbouwen."