radio2 spits
Zo reageer je het best na aanrakingen met giftige planten uit je tuin
di 2 aug. - 2:12
"Per jaar lopen er zo'n 2000 oproepen bij ons binnen omwille van blootstelling aan planten", weet Dominique. De aronskelk is een ware boosdoener. Het sap van die plant irriteert de huid en de ogen enorm. "Het sap zit echt overal, in de bloemen, in de steel, en natuurlijk ook in de bessen zelf. Als je veel van die bessen zou inslikken, dan kan dat dodelijk zijn, zeker voor kleine kinderen".
Hoe reageer je het best?
"Wees blij dat je kind meteen naar je toe komt, als het per ongeluk in de struiken of het bloembed is beland, want hoe sneller je kan ingrijpen, hoe beter", zegt Dominique. "Het heeft echt geen zin om je kind eerst te gaan terechtwijzen. Opvoeden en bijsturen kan daarna ook nog altijd".
Het is van belang de geïrriteerde delen van de huid met fris water af te spoelen zodat de giftige stof kan verdunnen. "Water is sowieso je beste vriend, maar let op voor al te koud stromend water, want dat kan ook een pijnlijke werking hebben", waarschuwt Dominique.
Het Antigifcentrum staat ook klaar om te helpen. Hun telefoonnummer is 070/245.245.
Welke planten zijn het minst gevaarlijk in onze tuin?
Het Antigifcentrum maakt zich niet populair bij al wie houdt van weelderige tuinen met een rijk aanbod aan bloemen en planten. "Als je kleine kinderen hebt, dan is een gewoon gazon de beste optie", vindt prof. Vandijck. "Dan loop je het minst risico, en ook voor je huisdieren is het veilig. Want ook honden, katten of paarden kunnen zichzelf vergiftigen. Koop bijvoorbeeld nooit lelies als je katten in huis hebt".