
radio2 ann&daan
Zo smaakt je glas rosé nog beter: "Haal de fles een halfuurtje op voorhand uit de koelkast"
aha
zo 21 mei - 10:00

“De alleroudste wijnen zijn waarschijnlijk roséwijnen. Nu is het allemaal duidelijk: hier plant je witte druiven waar witte wijn van gemaakt wordt, daar plant je blauwe druiven waar rode wijn van gemaakt wordt. Vroeger was dat niet zo. Duizend jaar voor Christus plantten de Feniciërs alles door elkaar, wit en blauw. Tijdens de oogst werden de druiven allemaal samen gekneusd waardoor de sappen zich vermengden en er rosé ontstond.”
“Daarnaast hebben de Feniciërs Marseille als een soort kolonie gesticht. Zij hebben die roséwijn mee naar het strand gebracht, waardoor rosé meer dan enkel landwijn werd. Die was toen heel populair bij de elite.”
Roséwijn is waarschijnlijk de alleroudste wijn ooit.
De temperatuur van rosé
“Iedereen drinkt rosé het liefst fris en koel op een warme dag, maar de koude temperaturen maskeren de fruitige aroma’s. We drinken rosé vaak te koud waardoor het knapperige rode fruit niet genoeg tot uiting komt. De wijn kan dus net dat tikkeltje extra smaken als je hem een halfuur op voorhand uit de frigo neemt.”
Roséwijn een halfuurtje op voorhand uit de koelkast nemen optimaliseert de smaak.
Wereldbekende rosé
“Roséwijn heeft een lange tijd een slecht imago gehad omdat het heel zoet smaakte, maar de wijn is nu helemaal terug in. De wijn wordt over heel de wereld in veel streken gemaakt, zelfs bij bekende sterren. Angelina Jolie en Brad Pitt kochten het wijndomein Miraval in Zuid-Frankrijk. De rosé die daar gemaakt werd beschouwde Brad Pitt als zijn kindje, hij ging er helemaal in op. De wijn werd enorm populair en won zelfs prijzen. Toen het koppel uit elkaar ging, werd Angelina’s aandeel van het domein doorverkocht aan een Italiaanse wijngigant. Brad kan nu dus een beroep doen op heel wat topwijnmakers en nog steeds lekkere roséwijn produceren.”