
de madammen
Zo vind je het juiste kerstcadeau
radio2 kerst
do 22 dec. - 3:31

Welk cadeautje je aan wie geeft is belangrijker dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. "De waarde van het geschenk toont immers de relatie aan tussen de gever en de ontvanger", legt socioloog Dimitri Mortelmans uit. En daar zijn we met z'n allen erg gevoelig voor.
Geef nooit geld, tenzij je oma of opa bent
Geld geven is koud en onpersoonlijk. De uitzondering op de no-cash-regel zijn grootouders. Maar dan enkel degene die al iets minder mobiel zijn om te gaan kerstshoppen!
Om het toch iets persoonlijker te maken, zeg je er het best bij waarvoor het geld bestemd is. 'Een spaarcentje voor die wereldreis die je plant' of 'Hier alvast een beetje hulp om die nieuwe iPhone te betalen' bijvoorbeeld. Houd ook rekening met wat we hierboven al stelden: als de kinderen hun enveloppe openen aan de feestdis en de ene krijgt driedubbel zo veel als de andere, dan kan dat voor ongemakkelijke situaties zorgen. Kleef de enveloppe dus stevig dicht.
Wat met verlanglijstjes?
Opnieuw een typisch fenomeen van de moderne mens: we willen het risico op een fout cadeau proberen uitschakelen. We willen niet afgewezen worden. Om die 'fout' te omzeilen, leren we onze kinderen dat er maar drie reacties zijn bij het krijgen van een geschenk: je bent blij, je bent heel blij, of je bent extreem blij.
Met verlanglijstjes omzeil je dan wel het risico dat je niet oprecht blij moet lijken, maar op die manier is de verrassing er wel af. Het getuigt ook van weinig creativiteit: bij lijstjes hoef je zelf niet na te denken over een geschikt geschenk. En wat is het ergste dat kan gebeuren? Een fout cadeau kan via een tweedehandssite vaak toch nog goed terecht komen!
Wat geef je aan mensen die 'alles hebben dat ze nodig hebben?'
Mensen die geen heil zien in het verzamelen van materiële bezittingen en die zaken als een eierkoker, de zoveelste kandelaar of - hoera! - nog 8 paar nieuwe sokken weggesmeten geld vinden, hebben wel een punt. Maar wat niemand ooit te veel heeft in deze drukke tijden is tijd. Geef daarom ervaringen cadeau: een dagje samen naar het pretpark, een restaurantbezoek terwijl jij op de kinderen let, concertcheques,... Mogelijkheden genoeg!
Niet kopen maar maken
Het idee van een Secret Santa krijgt meer en meer navolging. Secret wat?! Wel, iedereen trekt een briefje met een naam erop en moet voor die persoon met een bedrag van maximum 5 euro zelf iets persoonlijks maken. Een lied, een gedicht, een kunstwerkje of een cake, alles mag. Op die manier komen we dichter bij de kern: het doet er niet toe wat je geeft, maar het moet een symbool zijn van jullie relatie. Dat is een kenmerk van een goed cadeau. Bovendien geeft een lied of iets humoristisch meer sfeer het hele feestje lang, in plaats van twee minuten lang het inpakpapier afscheuren en gedaan.