Zo voorkom je luizen

Houd afstand
Kapstokken op school, in de crèche, de sportclub, ... zouden minstens 15 cm uit elkaar moeten hangen. Ook overvolle kapstokken vermijd je het best. Geen optie? Laat je kinderen hun jas, muts en sjaal dan afzonderlijk in een eigen plastic zak bewaren. Er bestaan ook zogenaamde “luizententjes” om over een jas te hangen.
Was je haar niet te veel
Je haren overvloedig wassen als preventieve maatregel, of preventief een luizenshampoo gebruiken is niet zinvol.
Niet delen
Gemeenschappelijk gebruik van bijvoorbeeld haarborstels, mutsen, knuffels, ... vermijd je ook beter. Je bewaart mutsen en sjaals dus ook het best niet in één grote mand thuis of op school.
Ontsmet kammen en borstels
Je kammen, borstels, speldjes, enz. dompel je best regelmatig eens een halve minuut onder in water van 60°C of een uur in een alcoholische oplossing. Speciale ontsmettingsmiddelen of insecticiden zijn niet nodig.
Let op! In tegenstelling tot wat vaak wordt aangeraden, is het niet bewezen dat beddengoed, knuffels of kleren warm wassen nuttig is. Ook je huis of auto stofzuigen tegen luizen wordt niet langer aangeraden.
Zwemmen is ok
Een badmuts dragen bij het zwemmen is niet nodig. Hoewel hoofdluizen onderdompeling in water kunnen overleven, is overdracht van hoofdluizen via zwemwater zeer onwaarschijnlijk.
Vrienden voor altijd, ook met luizen
Sluit kinderen met luizen nooit uit van school of een sportclub. Er is geen bewijs dat uitsluiting doeltreffend is. Op het ogenblik dat de luizen worden ontdekt, is het kind waarschijnlijk al meerdere weken besmet en bovendien is overdracht in het klaslokaal onwaarschijnlijk.