Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo werken de verschillende coronavaccins

wo 2 dec. - 7:30

Het lijkt wel of we elke week getrakteerd worden op een nieuw vaccin tegen het coronavirus. Ons land heeft er intussen al 4 verschillende besteld. Daar komt misschien ook nog een vijfde bij: dat van producent Moderna. Wetenschapsjournalist Koen Wauters legt de verschillende vaccins naast elkaar.
Er is niet 1 enkel vaccin, we moeten op meerdere paarden wedden.

Toen waren ze met vijf

De vaccins van Astra Zeneca en Oxford University, Johnson & Johnson, BioNtech Pfizer en Curevac waren al binnen voor ons land. Daar komt misschien ook nog het vaccin van Moderna bij.

Het opzet van elk van de vijf is hetzelfde: de afweer van gezonde mensen trainen met een ‘onschuldige variant’ van het virus. Zo is het lichaam voorbereid wanneer het het echte virus langskomt.

Maar een coronavaccin kun je op verschillende manieren maken. De 5 vaccins werken niet allemaal op dezelfde wijze.

  • Astra-Zeneca/Oxford University en Johnson en Johnson vermommen een onschuldig virus als het corona-virus door er de typische stekels op te zetten.
  • De 3 andere vaccins gebruiken stukjes genetisch materiaal van het coronavirus zelf, maar dan wel opgeknipt. Op die manier zijn ze niet meer schadelijk en kunnen ze veilig toegediend worden.

Hoe goed werken ze?

Maar als jij straks een prik krijgt wil je uiteraard vooral weten of die wel effect zal hebben. Drie van de vijf producenten hebben al resultaten gepubliceerd van hun belangrijkste studies op een grote groep mensen.

Astra Zeneca en Oxford University komen uit op een doeltreffendheid van 70%. BioNtech Pfizer en Moderna claimen allebei voor 95% effectief te zijn. Van Johnson en Johnson en Curevac zijn er nog geen resultaten bekend.

Staar je echter niet blind op de cijfers, want het gaat om tussentijdse resultaten. Ze zijn gebaseerd op persberichten van de farmabedrijven zelf. Op gedetailleerde testverslagen is het nog wachten.

De praktische kant

Niet elk vaccin moet op dezelfde manier toegediend worden. Van 4 van de 5 vaccins moet je twee dosissen krijgen met telkens een maand ertussen.  Alleen voor het vaccin van Johnson en Johnson volstaat één dosis.

De bewaring is ook niet onbelangrijk, zeker als je weet dat de vaccins overal ter wereld moeten toegediend worden. De vaccins van Astra-Zeneca/Oxford, Johnson en Johnson en Curevac kunnen gewoon in de koelkast. Dat van Moderna moet bij -20 graden bewaard worden, en dat van Pfizer/BioNtech zelfs op -70 graden.

Hoe lang de verschillende vaccins bescherming zullen bieden weten we nog niet. Omdat alle proefpersonen nog maar enkele maanden ingeënt zijn is dat heel moeilijk te voorspellen.

Wat kost dat?

Alle farmabedrijven onderhandelen apart met de Europese Unie. Details zijn niet bekend, maar uit informatie die uitlekt blijken er wel grote prijsverschillen.

Zo zou Astra Zeneca/Oxford University 3 tot 4 euro vragen voor een dosis, Moderna 25 tot 30 euro. Maak je daar echter niet al te druk in: ons land heeft al beslist om de vaccinatie voor iedereen terug te betalen. Voor elke Belg wordt ze dus gratis, ongeacht de producent.

Zelf kiezen?

Of je zelf zal mogen kiezen welk vaccin je wil toegediend krijgen is volgens Koen Wauters moeilijk te voorspellen. Volgens hem zullen we die luxe wellicht niet hebben.

De vaccins zullen namelijk niet allemaal tegelijkertijd op de markt komen. Eerst wordt het zorgpersoneel gevaccineerd, daarna ouderen. En hoe de vaccinatie daarna zal verlopen is voorlopig nog een vraagteken.

Bezorgheid

Sommige luisteraars maken zich zorgen over de snelheid waarmee deze nieuwe vaccins worden ontwikkeld. De ontwikkeling van andere vaccins duurt soms jaren. Hoe kunnen ze zeker zijn dat alles veilig verloopt?

Volgens Koen is de snelheid waarmee dit vaccin wordt ontwikkeld logisch te verklaren. Heel veel labo's over de hele wereld werken samen om zo snel mogelijk een vaccin op de markt te kunnen brengen. Maar er wordt zeker niet ingeboet op veiligheid. Moesten de risico's te groot zijn, dan zouden de vaccins nooit op de markt komen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet