Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Zo wordt je fiets nooit meer gestolen

vr 25 mrt. - 12:00

Fietsen zijn gegeerd en vaak heel makkelijk om te stelen. Dankzij deze tips maken fietsdieven geen kans meer!
© Foto: Unsplash

Investeer in een slot

Of beter: investeer in twee sloten! Door je fiets vast te maken met twee verschillende, stevige sloten, zet je fietsdieven schaakmat. Met twee verschillende soorten sloten ontmoedig je hen al net iets meer dan met één. Idealiter kies je voor een beugelslot (of U-slot) en een kettingslot van gehard staal. We weten het, die zijn wat zwaarder om mee te dragen, maar des te moeilijker om open te krijgen. Gebruik een kabel- of cijferslot enkel als 'extra' slot om bijvoorbeeld je zadel extra te beveiligen.

Hang 'm vast met wiel én frame

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Hang je sloten niet alleen door je wiel of frame, zorg ervoor dat je met beide sloten zowel je wiel als je frame vast hangt! Zorg er ook voor dat je sloten niet op de grond hangen of dat je het slot nog veel kunt bewegen eens het vast hangt. Ook hoe dichter je het slot bij je wielventiel hangt, hoe moeilijker je het maakt voor dieven je slot te breken. Zo lopen ze immers het risico dat ze het ventiel mee stuk maken.

Kies een goede plek

Zet je fiets altijd op een plek waar veel mensen langskomen en waar het goed verlicht is. Zo maak je het de dief moeilijk om rustig je fiets te stelen. Maak je fiets van aan een object dat:

  • dik & hard is:  maak je fiets niet vast aan een houten hek of een dunne metalen paal.
  • moeilijk te demonteren en stevig verankerd is:  zorg dat het rek waaraan je je fiets vastmaakt in elkaar steekt met sterke bouten én ook stevig in de grond vast zit. Maak je fiets bijvoorbeeld niet vast aan een zwaar object dat los staat. Een groep dieven kan het misschien toch verplaatsen.
  • niet open is: een grote dief (of een dief met een opstapje) zou je fiets kunnen optillen zodat het slot over de bovenkant van het object glijdt. Kies een object dat op twee plaatsen in de grond is verankerd, want een dief kan zelfs een touw gebruiken om je fiets over een relatief hoog object te tillen.

Losse onderdelen

Kan  je je wiel gemakkelijk losmaken van je frame? Of heb je een mandje of fietscomputer? Haal alle losse, gemakkelijk te verwijderen onderdelen van je fiets af of voorzie er een extra slot voor.

Veel fietsplezier!

fiets 7

fiets 7

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet