Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo zaai je zelf radijsjes

wo 5 apr. - 3:25

Een lekkere gezonde snack die je bovendien makkelijk zelf makkelijk kan kweken? Radijsjes! Je kan ze vanaf maart in volle grond zaaien en ze 4 à 6 weken later al oogsten. Waar wacht je op?
Radijsjes
© Foto: Getty Images

In de volle grond of in een pot op je terras

Het leuke aan radijzen is dat je ze niet hoeft voor te zaaien, zoals bijvoorbeeld wel bij tomaten het geval is, je kan ze meteen in volle grond zaaien! Heb je niet meteen een moestuinhoekje? Geen probleem! Radijzen kan je ook in een pot telen

Zaai ze niet te dicht op elkaar

Maak een klein geultje in de volle grond (of potgrond, als je voor een pot hebt gekozen) en leg de zaadjes op een afstand van 5 à 10 centimeter van elkaar. Bedek de zaadjes met een dikke centimeter aarde. Luisteraar Willy De Belder heeft een tip om het zaaien je nog makkelijker te maken: "gebruik zaailinten in plaats van losse zaadjes. Makkelijk in de grond aan te brengen, zo groeien je radijsjes mooi op gelijke afstand en dikte."

Zaai verschillende kleuren en soorten van radijzen door elkaar. Zo krijg je een leuke kleurenverrassing wanneer je de radijsjes oogst!

Radio2-luisteraar Katleen uit Wervik heeft ook nog een tip voor een betere groei: "bedek je grond met een vochtige doek, dat zorgt voor een beter kiemproces. Geef daarna wat water bij zeer droog weer, dan zullen je radijzen ook rechter groeien." Volgens luisteraar Jean-Pierre uit Nieuwpoort is er dan weer niets beter dan paardenmest om je radijzen een boost te geven!

Je kan de radijsjes in de volle zon zaaien, maar evengoed in de halfschaduw. De zaden kiemen binnen 1 tot 2 weken nadat je ze gezaaid hebt.

Hoe meer water, hoe zachter de smaak

Zorg dat de grond altijd goed vochtig blijft, want je radijzen zouden anders wel een heel scherpe smaak kunnen krijgen.

Smakelijk!

Vaak zie je de knolletjes al een stuk boven de grond piepen na 4 à 6 weken. Oogst het best de grootste radijzen het eerst. Ze zijn het lekkerst wanneer je ze net uit de grond trekt, maar je kan ze zeker een tweetal dagen kraakvers in de koelkast bewaren. Laat die boterham met plattekaas of die salade maar komen!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet