
de inspecteur
Zo zit dat dus met die garantie
vr 2 sep. - 9:52

Geen kattenpis, die wettelijke garantie van 2 jaar. Als je ze krijgt tenminste, want daar gaat het wel eens fout.
De Inspecteur zet deze week de meest voorkomende problemen op een rij.
"Op onderdelen geldt maar 1 jaar garantie":

Mag niet. De wettelijke garantie van 2 jaar geldt evengoed voor toebehoren of onderdelen. Producenten geven inderdaad vaak maar 1 jaar garantie aan de kleinhandelaar. Toch moet een winkelier jou altijd 2 jaar wettelijke garantie geven op het volledige product.
Het is wel zo dat er maar 1 jaar garantie is op tweedehandsaankopen.

Paul kocht online een kleine accu voor z'n fototoestel. Hoewel hij bestelde via een Belgische website, werd het batterijtje geleverd vanuit Nederland. Met maar 1 jaar garantie.
Mag niet. In alle andere EU-landen heb je recht op dezelfde garantie als bij ons: minstens 2 jaar. Sommige EU-lidstaten gaan zelfs verder en verplichten handelaars om langer dan 2 jaar garantie te geven.
"Dat product is te goedkoop, daar geven we geen garantie op"

Roger kocht een wandklok van 12.5 euro, en dat was volgens de verkoopster niet genoeg om garantie te krijgen. "Ha nee, die geldt pas vanaf een aankoop van 15 euro, meneer." Hij kreeg zelfs geen kasticket mee, en heeft dus geen enkel bewijs van aankoop in handen.
Mag niet. Er bestaat geen minimumbedrag voor de wettelijke garantie. Elke consument heeft er sowieso recht op als hij een consumptiegoed koopt bij een professionele verkoper.
- Je moet de aankoop wel kunnen bewijzen en dat kan alleen met factuur of kasticket (of een kopie ervan). Verlaat de winkel dus nooit zonder.
- Sommige winkels vragen je eID 'voor de garantie'. Je bent niet verplicht om die gegevens achter te laten. Hou je liever zelf je aankoopbewijs bij, dan is dat je volste recht.
- Let op: het kan wel dat een winkel je alleen een commerciële garantie (geen wettelijke dus) zal geven als je je gegevens achterlaat.
"U moet dat zelf opsturen naar de producent, wij doen dat niet"

Yves kocht een aszuiger, maar 3 maanden later moest hij hem kapot terugbrengen naar de winkel. "U mag hem zelf inpakken en gratis opsturen naar dit adres, meneer." Moet de winkelier dat niet zelf doen?
Dat is inderdaad de taak van de verkoper. Hij is het aanspreekpunt voor consument en hij moet zorgen voor de herstelling of vervanging onder garantie. Je bent als consument dus nooit verplicht om zelf naar de producent of fabrikant te stappen.
“Uw tablet is nog in garantie, maar ik zal u toch iets moeten aanrekenen om het naar de hersteller op te sturen”

"U krijgt geen garantie wegens verkeerd gebruik"

