Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Zou jij nog gaan stemmen? "Wat voor zin heeft het als mijn partij niet mee mag regeren"

do 8 jun. - 8:18

Op zondag 9 juni 2024 trekken we met z’n allen weer naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Maar hoe staan we daar op dit moment tegenover? Hoe kijken Radio2-luisteraars naar de politiek? Wie voelt zich nog vertegenwoordigd door onze politieke partijen? Is er nog genoeg engagement? Karolien Debecker en politiek journalist Ivan De Vadder zochten het uit in Radio2 Wijs.
Karolien Debecker & Ivan Devadder
© Radio 2

boosheid = betrokkenheid

Onlangs verscheen ‘De Stemming’, een peiling naar de politieke gevoelens bij meer dan 2000 Vlamingen. Daaruit kwam veel ongenoegen en boosheid naar boven.

“En toch heeft 8 op de 10 Vlamingen een hart voor democratie. Dat vind ik hoopgevend”, zegt Ivan De Vadder. Zelfs over die boosheid kunnen we positief zijn. “Dat betekent dat er nog betrokkenheid is

"we mogen toch niet mee regeren"

Luisteraar Ronny gelooft er niet meer in. Hij is er niet van overtuigd dat zijn stem nog telt. “De mensen op wie wij stemmen, mogen toch niet mee regeren.”

“Helaas kiezen we in ons land geen ministers, maar stemmen we voor parlementsleden”, legt Ivan uit. “Het is de partijvoorzitter die daarover beslist. Dat vind ik zelf geen goede zaak. Eigenlijk zou onze premier op zoek moeten gaan naar de beste minister van Financiën, de beste minister van Onderwijs, enzovoort. Om zo het beste team voor ons land samen te stellen. Ik geef Ronny dus gelijk, alleen blijft stemmen wel belangrijk."

Ook luisteraar Didier is niet blij met onze huidige politieke situatie. Hij vindt dat er geen democratie is, “want mijn partij (Vlaams Belang) zal toch niet mee mogen regeren”

Ivan De Vadder: “Het is niet omdat een partij 20 of 25% haalt van de stemmen en die verkiezingen eigenlijk wint, dat je dan meteen een soort brevet krijgt om in een regering te stappen. Je moet een meerderheid vinden. En wanneer jij die niet vindt, maar andere partijen wel, dan moet je je daarbij neerleggen. Ook dat is een deel van die democratie. Maar als winnaar zou je het initiatief moeten krijgen om als éérste op zoek te gaan naar zo’n meerderheid. En dat gebeurt nog niet op federaal niveau.”

“Het cordon sanitaire, in de zin dat partijen op voorhand andere partijen uitsluiten, is niet meer van deze tijd”, vindt Ivan. “Maar een partij als N-VA zal ook nooit een regering vormen met PVDA. Die verschillen zijn te groot.”

niet gaan stemmen? 

Wie beslist om niet op te dagen of blanco te stemmen, telt niet mee. “Dan word je gewoon uit de telling gehaald en ben je quantité négligable. Officieel krijg je dan een boete, maar als je die niet betaalt, zal je niet vervolgd worden”, zegt Ivan. 

Luisteraar Martine zal wél haar burgerplicht altijd blijven vervullen: “Ik ben er vast van overtuigd dat we moeten stemmen. Ook al heeft onze democratie veel gebreken, er is zo veel om voor op te komen. Ga maar eens praten met mensen die vandaag in Polen, Hongarije of Rusland wonen.”

worden we gehoord?

Uit de peilingen blijkt dat veel mensen zich niet gehoord voelen, maar ook dat ons huidige politieke systeem niet werkt. Luisteraar Rita vindt dat ze als Vlaming in een federaal systeem de mogelijkheid moet hebben om ook voor een Waal of iemand uit de Oostkantons te stemmen.

“Er is geen enkele wet die dit verbiedt”, zegt Ivan. “Alleen doen onze politieke partijen het gewoon niet. In theorie mag het. Maar de realiteit zorgt ervoor dat het niet gebeurt.”

Wie niet gaat stemmen, krijgt officieel een boete. Maar in de praktijk zal je niet vervolgd worden.

— Ivan De Vadder, politiek journalist

graaicultuur?

Uit de peilingen blijkt ook dat Vlamingen denken dat de corruptie is toegenomen. Maar er is geen enkel onderzoek die dat gevoel kan bevestigen, volgens Ivan.

Ik vind trouwens dat politici niet te veel verdienen. Zij mogen gerust een stevig pak geld verdienen op voorwaarde dat ze hun job goed doen. Ze mogen de regels niet overtreden. Democratie is mij wel wat geld waard.”

“Waar ik me wel bij aansluit, is het idee om minder parlementsleden te hebben. We hebben er behoorlijk wat en die zijn niet allemaal nodig. Er zijn ook verschillende partijen die dat voorstellen. Misschien komt het er ooit nog van.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet