Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Zoveel kosten een douche, de vaatwas en tv-kijken nu echt: "Geen tv-kijken is duurder dan wel kijken"

za 12 nov. - 3:48

We moeten met zijn allen minder lang onder de douche staan om te besparen op die energiefactuur. Maar hoeveel kost één douchebeurt ons nu precies? Alex Polfliet werkt als energie-expert voor Zero Emission Solutions, een bedrijf dat zich bezighoudt met hernieuwbare energie. Zij rekenden uit hoeveel dagdagelijkse activiteiten zoals een douche nemen, een was doen en tv kijken ons nu exact kosten aan de huidige energietarieven. “Een zuinige douchebeurt kost een halve euro, geen tv-kijken is duurder dan wél kijken.”
vrouw neemt douche
© unsplash

Grootste slokop: de verwarming

“De grootste slokop is en blijft de verwarming van ons huis: die is goed voor 50 tot 55 percent van onze totale energiefactuur.” De verwarming een graad of twee lager zetten, kan al helpen. Thermisch ondergoed ook.

Douchen kost duizend euro per jaar voor gezin van vier

Warm water om bijvoorbeeld te douchen maakt 15 tot 20 percent uit van onze totaalfactuur. De jaarrekening van een vierkoppig gezin om te douchen bedraagt honderden tot bijna duizend euro per jaar aan de huidige energietarieven. “Daarmee is sanitair de tweede duurste energieverbruiker in ons huishouden. De prijs varieert afhankelijk van hoe lang je doucht en met welke infrastructuur.”

Een douchebeurt mét spaarkop van drie minuten: halve euro.

Een douchebeurt met regendouche van tien minuten: twee euro.

Besparingstips op sanitair: kort douchen en met spaarkop. Voor alle duidelijkheid: dit verbruik gaat enkel over het verkrijgen van warm water. Het waterverbruik is nog niet inbegrepen en ook het verwarmen van de badkamer niet. Hierbij nog een besparingstip: “Verwarm je badkamer niet maar hou je handdoek bij de hand en droog je af in je nog warme douche.” Tenslotte spreekt het vanzelf dat een bad nemen véél duurder is omdat je meer warm water nodig hebt.

tv kijken
© unsplash

tv kijken

Wasbeurt kost zestig cent

“Het zal je wellicht verbazen maar een wasje doen is qua kost verwaarloosbaar.” Je betaalt zestig cent per wasbeurt als je wast op het eco-spaarprogramma. Daarmee verbruik je de helft van een kookwasprogramma. Dus goed om te weten: hoe warmer je wast, hoe duurder.

Vaatwasser drie keer goedkoper dan met de hand

Je vuile vaat in de vaatwasmachine stoppen is drie keer goedkoper dan afwassen met de hand. “Met het eco-programma van de vaatwasser wordt er tien liter water verbruikt. In de vaatwasbak gaat ook tien liter maar op die manier kan je niet zo veel vuile borden afwassen als je vaatwasmachine.” Je moet je wasbak namelijk in totaal drie keer vullen om evenveel vaat te kunnen doen als je vaatwasser.

Gsm opladen kost drie euro op één jaar

Je zal het wellicht niet verwachten maar de kost om je gsm op te laten is verwaarloosbaar:  die kost drie euro op een jaar aan de huidige energietarieven. De batterij van je gsm heeft slechts vijftien watt.

Twee uur tv-kijken: twee cent

Als je naar televisie wil kijken, dan mag je dat vandaag nog met een gerust hart doen. Het verbruik daarvan valt goed mee. “Kijk je twee uur op een avond, dan kost je dat twee cent.” Dus plof je ’s avonds gerust op de bank om  tv te kijken. Meer zelfs: niet kijken is duurder! “Je tv op stand-by laten staan, kost je aan de huidige energietarieven 125 euro per jaar! Besparingstip: trek de stekker uit van je tv of gebruik een stekkerdoos met een uitknop.”

Bovendien kost het je ook meer als je je tv en ook je muziekinstallatie of radio luider zit. Dus denk eraan: hoe harder je volumeknop, hoe duurder.  

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet