Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 aan zee

radio2 aan zee

Zuig ik het gif eruit? 7 vragen en antwoorden over wespensteken

Aha!

ma 8 aug. - 15:00

Gezellig, al dat gezoem rond je oren deze zomer. Maar wat doe je als een wesp je steekt? De ene zegt dat je het gif eruit moet zuigen, de andere zegt dat je ijs moet leggen op de plaats van de prik. We vragen het aan Dominique Vandijck van het Antigifcentrum.
schouder met een pijnlijke steek
© Canva

Moet ik na een wespensteek de angel verwijderen en het gif uit de huid zuigen? 

"De angel van de wesp blijft, in tegenstelling tot die van een bij, niét in je huid zitten. Je hoeft hem dus niet te gaan zoeken. Het gif trekt onmiddellijk in je huid, zuigen heeft geen nut, je krijgt het er niet meer uit."

Wat doe ik dan wel? 

"Reinig en ontsmet de huid, dat is het belangrijkste. En leg wat koude kompressen op de steek of spoel de huid met lauw water, dat verzacht de pijn. Waar je ook op moet letten, is dat je je armbandjes en ringen meteen na een steek verwijdert, want er kan zwelling optreden die de bloedtoevoer kan bemoeilijken."  

Hoe komt het dat de ene hevig reageert en de andere na vijf minuten weer ok is? 

"De meest voorkomende reactie op een wespensteek is gewoon wat roodheid en zwelling rond de plaats van de steek. De eerste 24 uur kan de plek wat pijnlijk aanvoelen. Maar de ene persoon is gevoeliger aan pijn dan de andere. Neem gerust een paracetamol bij sterke gevoeligheid. 

Maar sommige mensen zijn allergisch aan wespensteken. In dit geval kan één steek al genoeg zijn om hevig te reageren, met enorm veel pijn en zelfs een lichaam dat in shock kan gaan."  

Hoe weet ik of ik allergisch ben aan wespen? 

"Dat kan je enkel ontdekken nadat je al eens gestoken bent, dan pas heeft het nut om je te laten testen. Indien je daadwerkelijk een allergie hebt, kan je voortaan best een adrenalinespuit op zak hebben."

Wat als je een hele zwerm wespen over je heen krijgt? 

"Vanaf 20 steken kan je door het vele gif een shockreactie krijgen, wat serieuze hartproblemen kan veroorzaken. Word je dus massaal aangevallen door wespen met 20 steken of meer, ga dan zeker naar het ziekenhuis ter observatie. Of liever: laat je naar het ziekenhuis voeren want je weet nooit hoe je lichaam zal reageren op het gif terwijl jij achter het stuur zit." 

Wat als er een wesp rond je oren zoemt? 

"Vooral geen bruuske manoeuvers maken en er niet naar slaan, want daar worden ze agressiever van. Blijf kalm, wespen zijn niet geïnteresseerd in mensen maar in eten." 

wesp op confituurpot
© Canva

Waarom komen wespen altijd naar mij en niet naar mijn tafelgenoten? 

"Misschien heb je confituur of andere gesuikerde etenswaren of dranken voor je staan? Of misschien draag je wel felle kleuren, dat vinden wespen aantrekkelijk. Draag ook geen opvallende parfums, vermijd geparfumeerde shampoo en geparfumeerde zonnecrème. Wespen vinden die geuren lekker.  En voor al je gezinsleden: sluit je vuilnisbakken en -zakken goed af, of ze weten je snel te vinden." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet