
Radio 2 Ann & Daan
Zweedse klassieker met Japanse twist: Gravad lax sushi bowl
ma 27 feb. - 5:00

Dit heb je nodig:
Voor de zalm:
- 300 gram zalm zonder graten
- 2 el gin
- Schil van 2 limoenen
- 75 g zout
- 75g suiker
- Snufje witte peper
Voor de sushirijst:
- 250 g sushirijst (gewassen)
- 350 ml water
- Snufje zout
- 2 el sushi azijn
- 1 tl suiker
Afwerking:
- Paar radijsjes
- Paar rode besjes
- Stukje komkommer
- Sesamzaadjes
- Verse dille
- Extra: Edemame boontjes
Sausje:
- 1 t honing
- 2 el mosterd
- 2 el mayo1
- Paar druppels citroensap
- 1 tl mierikswortelpasta (zonder room)
Aan de slag
De gravad lax
Begin met de zalm. Die 24 u marineren.
Doe het zout, peper, suiker in een ovenschaal. Rasp de schil er bij en voeg de gin toe. Roer alles goed. Leg er de zalm (met de niet vel kant) in en druk goed aan. Bedek met folie en leg er een zwaar voorwerp op. Zet een nacht in de koelkast.
De volgende dag: spoel de zalm kort onder koud water zodat het zout er af is. Dep mooi droog met keukenpapier.
De sushi-rijst
Was de rijst tot wanneer het water mooi helder is. Doe de rijst met het water in een kleine kookpot. Zet het vuur aan en laat 10 minuten koken (met deksel op de pot). Draai het vuur uit en laat nog 15 minuten staan. Haal het deksel niet van de pot!
Doe de sushiazijn, suiker en zout in een grote schaal. Roer de rijst er door en laat afkoelen. Leg een handdoek op de ovenschaal.
De saus
Meng alle ingrediënten voor de saus.
Afwerking
Snijd de groentjes in fijne stukken. Doe de rijst in twee aparte kommetjes en druk goed aan. Snijd de zalm in fijne plakjes. Dresseer de groenten, werk af met de sesamzaadjes, een paar besjes, wat verse dille en het sausje.