Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

10.000 euro voor een fles wijn?

do 21 mrt. - 0:36

In het Wijnkasteel Genoelselderen kan je zondag naar een uiterst exclusieve wijnveiling. De hele inboedel van de failliete Wijnmakelaarsunie uit Diepenbeek wordt geveild. De meest exclusieve wijnen worden in het kasteel verkocht, de rest online. In totaal gaat het om zo'n 130.000 flessen wijn. En sommige flessen kosten duizenden euro's...
© Foto: Radio 2

De veiling in Wijnkasteel Genoels-Elderen is op z'n zachts uitgedrukt "uniek". De grootte en waarde van de collectie wijnflessen die geveild wordt, is ongezien in ons land. Enkel op 24 maart zijn de meest exclusieve flessen te koop in het kasteel. Daarna verhuist de veiling naar het buitenland, naar onder andere Amsterdam en Singapore. "Wijnliefhebbers hebben hier echt de kans om een slag te slaan", benadrukt sommelier Steve Bette.

50.000 exclusieve wijnen

Het is Troostwijk Auctions die de veiling verzorgt. Voor het exclusieve gedeelte hebben ze Winefield Auctions ingeschakeld, een bedrijf dat (zoals de naam doet vermoeden) gespecialiseerd is in wijnen. Zij veilen zelf zo'n 50 000 flessen. De rest wordt nu al online geveild op de website van Troostwijk. (lees verder onder de foto)

 

een hangar vol paletten met wijnen

een hangar vol paletten met wijnen

Waardevol

Sommelier Steve Bette kreeg de kans om rond te snuffelen in het gigantische magazijn in Diepenbeek. "Sommige wijnen zijn zo waardevol en zeldzaam dat je voor twee flessen 20 000 euro betaalt", zegt Bette. "Maar er zijn ook heel toegankelijke wijnen, die helemaal niet veel kosten en waar je geen 'topsommelier' voor moet zijn om ze te appreciëren. Er zitten wijnen uit Duitsland bij, maar ook uit Italië en Frankrijk.

Maar wat is nu die ene fles uit de (honderddertig)duizend die je écht moet drinken? "Als je me nu vraagt om één fles uit te kiezen... Dat kan ik misschien beter niet doen", lacht Bette. "Wanneer je aan een kind vraagt om het leukste spelletje uit een speelgoedwinkel te halen, dan gaat dat ook even duren."

Maximumprijs

Volgens Bette moet je ook helemaal geen ervaren wijnkenner zijn om mee te doen aan de veiling. "De speciale flessen, die in het kasteel worden geveild, zijn wel prijzig en worden vaak gekocht door verzamelaars. Maar als je je een maximumprijs oplegt en je weet waarnaar je op zoek bent, dan kan iedereen meedoen aan de veiling."

een slinger van honderden kistjes met wijnen

een slinger van honderden kistjes met wijnen

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet