Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

125.000 bezoekers voor Todi duikcentrum Beringen

di 31 okt. - 0:49

Precies een jaar geleden ging op be-MINE in Beringen het duikcentrum Todi open. Een duikbassin op een heel bijzondere plek: in het voormalige bezinkingsbekken van de mijn. En dat eerste jaar was een succes, zo blijkt.

Even de cijfers: 125.000 bezoekers, 20.000 duikers en 1.500 mensen die een initiatie duiken hebben gevolgd. Die 125.000 bezoekers, dat zijn dan de mensen die eens een kijkje zijn gaan nemen aan de vensters van het bassin. Directeur Dirk Heylen: "We hebben ervoor gezorgd dat alle bezoekers aan de mijnsite en de avonturenberg een inkijk hebben in het duikbassin, via onderwaterramen. Ze kunnen dan ook de trappen op om de duikers en snorkelaars in het water te zien gaan." 

 

Tetraodon Mbu

 

Intussen blijkt dat de vissen in het bassin het bijzonder goed doen. Ze hebben het afgelopen jaar goed gekweekt,  er zitten nu meer dan 4000 vissen. En vandaag komt er een nieuwe grote vis bij: de grootste zoetwater kogelvis: de Tetraodon Mbu. Ze hebben bij Todi tot nu gewacht om die vis in het bassin uit te zetten, omdat ze vaak moeilijk te houden zijn. Maar omdat de andere vissen in het duikbassin het zo goed doen, en geen stress blijken te hebben, is nu beslist ook die Tetraodon Mbu in het bassin uit te zetten

 

Het duikcentrum mikt intussen ook op de buitenlandse markt. Vooral vanuit Duitsland is er al heel wat interesse, 10 procent van de websitebezoekers komen uit Duitsland. En ook vanuit Frankrijk komt er stilaan interesse. Het duikcentrum kijkt dus uit naar een drukke winter, want dat is het topseizoen voor het indoorduikcentrum . In de zomer gaan duikers liever buiten zwemmen.  

 

Kruiden onder water kweken

 

Het Todi centrum wil ook graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en is daarom in het Nemo's garden project gestapt, een project van de Italiaan Sergio Gamberini. Nu blijkt dat het op sommige op aarde te droog en te warm is om nog planten en groenten te kweken, wil hij kijken of het mogelijk is om groenten, kruiden en fruit onder water te kweken.   Wouter Schoovaerts: "Wij hebben één biosfeer onder water geplaatst in Todi. Een soort luchtbel onder water is dat, en we hebben daar basilicumzaadjes geplant, en dat blijkt dus zeer goed te lukken." Todi werkt voor dit project samen met de universiteit van Leuven. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet