449 in beslag genomen vogels naar Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder

vrijdag 8 november 2019 - 11:40
Ilse Suffeleers
Foto: Vlaamse inspectie Dierenwelzijn
De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn heeft bij een particulier in Haacht, in Vlaams-Brabant, bijna 450 vogels in beslag genomen. Een inspecteur-dierenarts trof de dieren er in erbarmelijke omstandigheden aan. De vogels zijn overgebracht naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder

Het dreigt krap te worden in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder, met de komst van de 449 vogels. Het gaat om 212 kippen, enkele tientallen eenden, kalkoenen en pauwen, daarnaast ook nog enkele duiven en zangvogels en tenslotte 9 emoes en 5 nandoes. Heel wat medewerkers van het opvangcentrum waren een hele tijd in de weer om de dieren te evacueren.

Ernstige verwaarlozing. 

De dieren zaten er in zeer vuile kooien. "Bovendien heerste er een plaag van muizen en ratten en werden er talrijke kadavers tussen de levende dieren aangetroffen", zegt Brigitte Borgmans van de Vlaamse overheid. "Verschillende dieren bleken zelfs ondervoed, ze waren mager tot zeer mager." Omdat de eigenaar niet inzag dat hij de dieren verwaarloosde en ook geen aanpassingen wou uitvoeren, werd het pluimvee in beslag genomen.

De dieren werden overgebracht naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder. Brigitte Bormans: "Onze inspecteur zal later een beslissing nemen over de definitieve bestemming van de dieren. Ofwel worden ze allemaal toegewezen aan het dierenasiel, ofwel kunnen er een aantal dieren terug naar de eigenaar indien die voor de nodige aanpassingen zorgt."

De eigenaar riskeert een boete. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!