600 leerlingen proeven van een job in de zorgsector

donderdag 7 november 2019 - 12:31
Christine Peeters
Foto: HAST
Er is een tekort aan personeel in de zorgsector. Daarom worden 600 Limburgse leerlingen vandaag warm gemaakt voor een zorgberoep. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg laat tijdens de Zorgberoepenrally laatstejaarsstudenten proeven van beroepen zoals verpleegkundige of arts.

De bedoeling van de zorgberoepenrally is om leerlingen, die voor een hogere studiekeuze staan, te overtuigen om te kiezen voor een zorgopleiding. "Ik denk dat we op dit moment voor een grote uitdaging staan in de zorg", zegt docent aan HAST Katleen Baldewijns. "Er is grote nood aan gemotiveerde werkkrachten. Zeker door de vergrijzing hebben we veel mensen nodig die zin krijgen in de zorg."

Tekort aan zorgpersoneel

Ruim 1 op de 6 jobs in Limburg situeert zich in de zorgsector. Door de hoge pensioneringsgraad en de sterk vergrijzende Limburgse bevolking, zullen er de komende jaren in Limburg bovendien nog eens duizenden jobs bijkomen in de zorgsector terwijl er nu al een tekort is. Gedeputeerde en voorzitter POM Limburg, Tom Vandeput (CD&V): “Ook de afgelopen jaren merkten we al een sterk toenemende vraag naar werknemers in de gezondheidszorg. De VDAB ontving in 2018 voor Limburg meer dan 1.000 vacatures in de gezondheidszorg. Dat zijn ruim dubbel zoveel vacatures dan vier jaar geleden. De nood aan nieuwe medewerkers is dus vandaag al groot en zal in de komende jaren alleen maar toenemen.”

Interesse van jongeren

Onder begeleiding van mensen uit het werkveld kunnen de 600 deelnemende jongeren tijdens de zorgberoepenrally via doe-activiteiten kennismaken met diverse zorgberoepen. "Bij radiologie hebben we kunnen zien hoe zij te werk gaan, hoe zij röntgenfoto's nemen. Ook hebben we leren reanimeren en dat is wel heel interessant", zegt een leerling van het Sint-Michiel in Leopoldsburg. "Ik ben nog niet zeker van mijn studiekeuze, maar ik ben nu wel zeker dat ik iets met mensen wil doen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!