Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

6400 dieren in beslag genomen: "Sommige slangen passen niet eens meer in hun terrarium"

ma 20 jan. - 6:23

Vorig jaar zijn er 6400 dieren in beslag genomen en dat zijn er dubbel zoveel als het jaar daarvoor. Een recordaantal zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek. "Mensen weten vaak niet genoeg af van de dieren en verwaarlozen ze dan."
© Foto: Radio 2

Natuurhulpcentrum

Dat er vorig jaar zoveel dieren in beslag genomen werden heeft vooral te maken met controles. "Vooral Dierenwelzijn is veel actiever geworden", zegt Sil Janssen. "Ook de controles aan de grens zijn veel grondiger, waardoor er meer illegale dieren in beslag genomen worden. Dit weekend zijn er zo nog enkele dieren binnengebracht." 

Mix van dieren 

In het Natuurhulpcentrum komen illegale dieren van alle maten binnen. "Grote slangen krijgen we bijvoorbeeld vaak over de vloer", zegt Janssen. Sommige slangen zijn heel groot geworden en passen niet meer in hun terrarium. "We zijn natuurlijk heel blij dat de diensten zo actief zijn geworden, maar het is triest wanneer je ziet hoe die dieren worden behandelt."

Impulsieve beslissing.

Veel mensen kopen huisdieren uit een impuls. Doordat de beslissing te snel wordt genomen willen eigenaars al snel van hun dieren af of worden ze verwaarloosd. "Dat gebeurt nog steeds te veel. Misschien is het tijd voor een sensibiliseringscampagne", vindt Janssen. "Denk goed na wat kan en mag. En ook hoelang zo'n dier leeft want dat vergeten heel veel mensen." 

9 vechthanen 

Omdat er zoveel dieren in beslag worden genomen is het soms hele puzzel om ze allemaal te plaatsen. Soms is er geen plek meer en moeten de werknemers dieren afwijzen. Een voorbeeld hiervan zijn de vechthanen die afgelopen week in beslag zijn genomen. 9 vechthanen konden een plaatsje bemachtigen in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, de andere niet. De overige hanen werden geëuthanaseerd. Het centrum is sinds twee weken wel aan het uitbreiden, zo kunnen er binnenkort meer dieren verblijven. 

Moeilijke zoektocht

Er komen heel wat dieren binnen, maar ze moeten natuurlijk ook opnieuw een thuis vinden. "Voor dieren zoals hangbuikzwijnen en mannelijke damherten bijvoorbeeld gaat de zoektocht wat moeilijker", zegt Sil Janssen. "Met de hulp van heel veel mensen en Facebook lukt het uiteindelijk toch om voor ieder dier een goede thuis te vinden."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet