Acties tegen spoorlopen in Limburg

woensdag 9 oktober 2019 - 07:31
Janna De Clerck
foto: Radio 2
Spoorwegbeheerder Infrabel organiseert woensdag enkele controleacties tegen spoorlopen in Limburg, op plaatsen waar daar regelmatig problemen mee zijn. Want spoorlopen is er gevaarlijk. Dit jaar vielen daardoor al drie doden en drie zwaargewonden in ons land.


Dit jaar werden in ons land al 553 gevallen van spoorlopen gemeld, maar het werkelijke aantal ligt wellicht nog veel hoger. En dat ondanks de vele sensibiliseringscampagnes van Infrabel. Daarom organiseert de spoorwegbeheerder een reeks controle-acties. "Frédéric Petit van Infrabel: "De mensen zijn hardleers, maar we lachen er niet meer mee. Daarom organiseren we controles, samen met de mensen van Securail en de lokale politie. Mensen die betrapt worden op spoorlopen riskeren een boete en eventueel zelfs het intrekken van een rijbewijs of een gevangenisstraf."

Betrapt!

Woensdagochtend werden al enkele pendelaars en voorbijgangers betrapt, gaat Petit verder. "Voor de actie van start ging, reed er al een automobilist over de spoorweg terwijl de lichten al op rood stonden en het belsignaal klonk. En ik zag ook al iemand die via een kortere sluipweg naar het perron wandelde."

Pendelaars

Pendelaar Patrick Haenen is voorbeeldig. "Ik had ze zien staan en ik had op televisie al gehoord dat ze controles houden en dat er al heel wat mensen betrapt zijn." Maar Patrick vindt die controles een goede zaak. "Ik zal zelf nooit spoorlopen. En omdat er zo veel mensen zijn die wel spoorlopen worden er zoveel overwegen afgeschaft. En daardoor moet ik omrijden."

Campagne in scholen

Infrabel is in scholen ook gestart met een nieuwe sensibiliseringscampagne tegen spoorlopen, onder meer met een Virtual Reality-filmpje met enkele acteurs uit de televisiereeks Thuis.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!