Alarmfase 'rood' voor 40% van de familiebedrijven
wo 14 jun. - 10:33
De gemiddelde bedrijfsleider denkt niet na over de overdracht van het familiebedrijf, zo blijkt uit de rondvraag. Stef Houben van de PXL: "Ze stellen het uit. Zelfs 40% van de oudere bedrijfsleiders schuift het voor zich uit. Dus het is echt alarmfase rood, men speelt met de jobs hier in Limburg. Want er werken zo'n 200.000 mensen in de Limburgse familiebedrijven."
VKW en Unizo willen de bedrijfsleiders nu wakker schudden. Koen Hendrix van VKW: "Zo'n overdracht is niet altijd leuk om te bespreken. Je moet aan je kinderen vragen of ze het willen overnemen of niet, of ze zijn misschien nog te jong. Ik denk dat veel bedrijfsleiders dan liever wegduiken in de waan van de dag. Hoe zou je zelf zijn. Het is aan ons om de luis in de pels van die bedrijfsleiders te zijn."
"Zo'n overdracht neemt best wel 2 à 3 jaar in beslag en als je er te lang mee wacht, ben je misschien al wat ouder of ben je ziek geworden en dan kan dat een echte lijdensweg worden. Dat willen we vermijden." zegt Bart Lodewyckx van Unizo.
Schenken of verkopen?
Zo'n 40% van de bedrijfsleiders wil het bedrijf graag in familiehanden houden, door te verkopen of te schenken. En zo'n 30% wil z'n bedrijf liever verkopen aan anderen. De werkgeversorganisaties willen bedrijfsleiders nu in contact brengen met mogelijke investeerders. Koen Hendrix van VKW: "Er zijn echt wel ex-CEO's die op zoek zijn naar een bedrijf dat ze willen overnemen of waar ze zich in willen inkopen. Wij kunnen hen in contact brengen met bedrijfsleiders die willen stoppen. Zo kunnen ze op een discrete manier 'snuffelen'."
De Vlaamse regering voerde in 2012 een schenkbelasting van 0% door voor bedrijven die geschonken worden aan de kinderen of familie. Maar het merendeel van de bedrijfsleiders heeft daar nog nooit van gehoord. VKW en Unizo vinden de regeling ook te complex.