André houdt het lekker fris in zijn mergelgroeve

dinsdag 23 juli 2019 - 14:34
Leen Paredis
André voor een tekening in zijn groeve
foto: Radio 2
André Smets uit Riemst zal niet veel zweten deze dagen. Wanneer het heet is, trekt hij gewoon naar zijn mergelgroeve, waar hij bij een frisse 11 graden werkt aan zijn tekeningen.

Enkele jaren geleden kocht André een verlaten mergelgroeve. Jaren geleden werden er nog mergelblokken uitgezaagd, maar die winning ligt intussen stil. Als het slecht weer is, of het is te heet, dan gaat André er op de muren tekenen. Het liefst van al tekent hij oorlogstaferelen, in een lange gang. Er zijn tekeningen van de generaal Patton, de vliegende bommen die werden gebruikt tijdens WOII, de Duitse U-boten en de landing in Normandië op 6 juni 1944. 

Pudding en rijst

André Smets is een bakker op rust, en heeft nog een ander voordeel gevonden: in de groeve kan je alles ook goed bewaren. "We zetten hier pudding en rijsttaarten, dan komen er geen harde korsten op."

Licht

Maar wees gewaarschuwd: je betreedt de groeves niet zonder gevaar. Als het licht uitvalt is het pikkedonker en kan je je weg niet terugvinden. André heeft dan ook overal verlichting geïnstalleerd. "Als de stroom uitvalt, zie je geen millimeter meer voor je uit, dus het is oppassen", zegt André.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!