Bilzenaren moeten dit weekend nog eens naar de stembus

woensdag 12 juni 2019 - 14:25
Hilde Lieten
Foto: Radio 2
Zondag moeten de gemeenteraadsverkiezingen in Bilzen worden overgedaan. Bilzenaren moeten dus op een half jaar tijd voor de derde keer naar de stembus.

De verkiezingen in Bilzen moeten worden overgedaan na een klacht van Johan Sauwens van Trots op Bilzen. Volgens de Raad van State zijn er inderdaad onregelmatigheden gebeurd bij het tellen van de stemmen en dus mogen de Bilzenaren nog eens naar de stembus. Vandaag was het weekmarkt in Bilzen. Nationale politici vonden dat het ideale moment om naar Bilzen af te zakken om hun lokale collega's te steunen. 

Niet met tegenzin of goede moed maar omdat het moet

"We moeten een goede burgemeester hebben", zegt een vrouw, "dus ik zie daar niet tegenop om te gaan stemmen, ik ga met mijn dochter, het is toch maar in Waltwilder in en uit."

"Er wordt weinig over gesproken", zegt een man. "Er wordt ook weinig campagne gevoerd. Je ziet er niet veel van. Misschien is het geld op?"

"Ik vind het jammer dat ik niet mag stemmen, ik ben niet van Bilzen, maar spijtig, ik had graag mijn stempel gedrukt", zegt een andere man.

"Er komt veel bekend volk", zegt een vrouw. "Jambon is net aangekomen, mijne man kent hem goed, hij heeft hem in de klas gehad in het eerste leerjaar in Genk. We willen eens goedendag zeggen."

"Ik weet niet of het nut heeft dat die mannen langskomen", zegt iemand anders. "Ik stem net hetzelfde zoals vorige keer, ondanks alle campagnes. Voor mij verandert er niets."

Opnieuw stemmen met potlood en papier

In Bilzen werd tot nu toe nog altijd met potlood en papier gestemd en tijdens de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen op 16 juni zal dat niet anders zijn. De gemeente wou voor deze keer stemcomputers lenen of huren omdat er dan toch geen verkiezingen zijn in andere gemeenten maar Binnenlands Bestuur weigerde dat. De gemeente Bilzen wou voorkomen dat er na de nieuwe verkiezingen opnieuw klachten zouden zijn over het tellen van de stemmen.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!