Brandweermannen geven loon aan families overleden collega's

woensdag 14 augustus 2019 - 14:32
Ilse Suffeleers
foto: radio 2
De brandweermannen die zaterdag werken gaan hun vergoeding afstaan aan families van de 2 brandweermannen die vorig weekend om het leven kwamen in Beringen. Ze willen daarmee hun solidariteit tonen. Maar ze vragen ook
een betere ondersteuning voor de families van de slachtoffers.  

Zaterdag is er in Heusden-Zolder de afscheidsplechtigheid voor de twee overleden brandweermannen. En de omliggende brandweerkorpsen nemen dan de wachtdienst over, zodat iedereen van het korps van Heusden-Zolder naar de plechtigheid kan gaan. Vrijdagavond is er al een wake. De brandweermannen staan dus ook hun loon af aan de getroffen families. Ze doen dat uit solidariteit, en omdat ze een betere ondersteuning willen voor de families van de slachtoffers.

Meer steun voor families nodig

De families van overleden brandweerlui kunnen een beroep doen op een speciale verzekering. Wat die verzekering uitkeert, hangt af van het loon van de gesneuvelde. Hoe jonger een brandweerman overlijdt, hoe kleiner het uitbetaalde bedrag aan de betrokkenen.

"Die verzekering waarborgt dus enkel het loon" vertelt Jan Jorrissen van brandweer Noord-Limburg. "Maar voor een familie met jonge kinderen gaat dat niet volstaan. Het wegvallen van een echtgenoot of papa gaat veel verder.  Er is bijvoorbeeld nu niemand anders die de kinderen naar school kan brengen. En wat met de grotere kosten wanneer de kinderen willen studeren? Wij geven ons leven voor de maatschappij. Families zouden toch geen economisch nadeel mogen lijden na het verlies van een vader of echtgenoot? Daarom willen we een oproep doen voor meer ondersteuning voor de families, zowel psychologisch als financieel."

"Het wordt voor de families al moeilijk genoeg" besluit Jorissen. "Wanneer ze straks na de plechtigheid thuis komen, begint de verwerking nog maar. Het wordt moeilijk om dragen. Elke ondersteuning is daarom welkom." 

Enkele handelaars uit Beringen zijn ook al met een geldinzameling gestart voor de getroffen families. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!