De boomkikker is aangekomen op zijn autosnelweg

donderdag 6 december 2018 - 13:23
Katrien Vaes
twee boomkikkers op een tak
Bron: Natuurpunt
De boomkikker heeft de weg gevonden naar de natuurverbinding die speciaal voor hem werd aangelegd. In 2000 was de boomkikker in Vlaanderen nagenoeg uitgestorven. Limburg telde nog slechts twee populaties. Maar het tij lijkt nu te keren. Want de doorgang in de Bosbeekvallei in Opglabbeek verbindt de twee overgebleven populaties. Het is nu nog wachten tot ze mekaar vinden.

De boomkikker is een felgroen, acrobatisch kikkertje dat veel weg heeft van een tropische kikker. Sinds het begin van deze eeuw werd het duidelijk dat, zonder ingrijpen, de soort zou uitsterven. Er waren in Limburg nog maar twee populaties die ver van mekaar woonden. Eén in Neeroeteren en één in Midden-Limburg.

Kleine poelen

Het water was letterlijk te diep om over te steken naar de andere populatie. Boomkikkers hebben poelen nodig die in de zomer opdrogen. Zo kunnen er geen vissen in overleven die de kikkervisjes opeten. Natuurpunt heeft dan in de Bosbeekvallei een verbindingsweg aangelegd met lage poelen. Ze vormen een pad tussen de twee overgebleven populaties. Voor het eerst zijn er op die verbindingsweg nu boomkikkers aangetroffen. De populaties moeten nog ongeveer 5 kilometer overbruggen voor ze mekaar kunnen ontmoeten. Maar jonge kikkers kunnen per jaar 3 tot 5 kilometer afleggen. Het zou dus kunnen dat er volgend jaar al een reünie gepland is. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!