Diepenbeek moet schepenen opnieuw verkiezen

woensdag 13 maart 2019 - 15:48
Hilde Lieten
Foto: Radio 2
De gemeente Diepenbeek moet al haar schepenen en de voorzitters van de gemeenteraad en het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst opnieuw verkiezen. Dat heeft de Raad voor Verkiezingsbetwistingen zopas bekend gemaakt.

Ex-burgemeester Patrick Hermans van PUUR en PRO 3590 hadden de klacht bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen ingediend. Volgens hen had de huidige meerderheid al een voordrachtsakte VOOR de verkiezingen getekend. Huidig burgemeester Rik Kriekels (N-VA) heeft dat altijd ontkend.  

Aan de kant geschoven

Ex-burgemeester Patrick Hermans, winnaar van de verkiezingen maar aan de kant geschoven door de huidige coalitie, is de beslissing vandaag zelf gaan inkijken. “Eigenlijk is de Raad voor Verkiezingsbetwistingen bijzonder hard in haar oordeel,” zegt hij. “Ze spreekt van een flagrante inbreuk en een schending van de democratie. Voordrachtsaktes voor de verkiezingen tekenen kan niet, zegt de raad. Je weet dan nog niet wie verkozen zal zijn. En dus is de aanstelling van de schepenen nietig verklaard." 

Stevig in het zadel

De uitspraak van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen betekent niet dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn in Diepenbeek. Huidig burgemeester Rik Kriekels is er zelfs heel gerust in. “Is er een probleem met hun aanstelling? Dan verkiezen we dezelfde mensen gewoon opnieuw. Deze meerderheid van N-VA, CD&V, Open VLD en Groen zit meer dan ooit stevig in het zadel.” De burgemeester ontkent ook dat hij vooraf een voordrachtsakte getekend heeft. “Wél een bijlage,” zo geeft hij toe. 

Er loopt ook nog een procedure bij de Raad van State. Het resultaat daarvan is nog niet bekend.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!