Draag eens een handtas of riem van fruit

maandag 14 januari 2019 - 11:55
Martijn Donné
Foto: Radio 2
Een handtas gemaakt van appelen of peren. Binnenkort is het realiteit. Een onderzoeksteam aan de UCLL Limburg onderzoekt hoe leer kan gemaakt worden van fruitafval. Lekker is het niet, maar wel duurzaam en volledig milieuvriendelijk.

Appeal, zo heet het project van de hogeschool, is één van de 53 initiatieven die subsidies krijgen van Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V). Ze krijgen 100.000 euro om de komende twee jaar het leer op punt te krijgen.

Van appel tot leer

Het project staat nog in zijn kinderschoenen, maar het onderzoeksteam van docent en onderzoeker Evert Vanecht kon wel al een aantal lappen leer ontwikkelen. "We gaan aan de slag met het afval van de appelen en peren", zegt Vanecht. "We gaan dat mixen en opkoken om de bacteriën te doden. Nadien wordt het uitgestreken, in de oven gezet en watervrij gemaakt. Dan bekomen we uiteindelijk een vast stuk fruitleer." (lees verder onder de foto)

 

Te veel fruitafval

Niet alleen appelen en peren komen in aanmerking voor leerproductie. "We kunnen ook andere fruitsoorten gebruiken en eigenlijk zouden we ook kunnen overgaan naar groenteafval", voegt Vanecht toe. "Zeker in onze provincie zitten we met een groot overschot. We zijn gekend om onze appelen en peren. Nationaal komen we aan ongeveer 100.000 ton fruitafval per jaar. Dat blijft dan liggen bij de boeren, in de winkel of op de fruitveilingen."

Appelen binnenkort mode?

Met Appeal moet dat grote overschot dus voor een stukje weggewerkt worden. Zodra de productie op punt staat, kan dat op grote schaal en zelfs commercieel. "In eerste instantie willen we naar de modewereld trekken met accessoires zoals handtassen en broekriemen, maar in principe kunnen we ook plastic bakjes vervangen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!