Eerste wolf in Vlaanderen steekt in Noord-Limburg de grens over

vrijdag 12 januari 2018 - 23:24
wolf
Limburg heeft officieel z'n eigen wolf. Het gaat om een dier dat afkomstig is uit Duitsland en dat een zender draagt. Het is daarom 100 procent zeker dat het om een echte wolf gaat. Het heeft Nederland verlaten en is ter hoogte van het Kempenbroek onze provincie binnen gekomen.

 

De eerste officiële wolf in Vlaanderen is een feit. De Duitse wetenschapper die het dier volgt, heeft laten weten dat hij in het Noorden van Limburg België is binnen gekomen. Volgens Jan Loos van de vereniging Landschap vzw komen er vaak meldingen binnen van mensen die wolven zien, maar echte bewijzen zijn er enkel na DNA onderzoek of door een zender. En dat laatste is het geval voor de Limburgse wolf. Of het dier nog in onze provincie zit, is nog maar de vraag want wolven kunnen tot 70 kilometer per nacht afleggen. 

Historisch

De terugkeer van de wolf in België is historisch omdat nu in alle landen op het Europese continent wolven voorkomen. Een tijd lang was België in dat opzicht een blinde vlek op de kaart. De wolf 180 jaar lang weg geweest uit ons land. In de komende jaren zullen er steeds meer dieren de grens over steken.  

Trek

De meeste Europese wolven komen voor in Duitsland even onder Berlijn. Als ze 2 jaar oud zijn trekken de jonge dieren weg van hun geboorteplek op zoek naar een geschikte partner. Tot voor kort trokken wolven vooral naar Denemarken of het Noorden van Nederland. Maar nu heeft de wolf dus ook België bereikt. Er zijn niet veel barrières die wolven tegenhouden want wolven zijn goede zwemmers en uitstekende lopers. Meer info op welkomwolf.be 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!