Essers en Aperam blijven de grootste bedrijven in Limburg

woensdag 18 september 2019 - 12:02
Janna De Clerck
foto: Radio 2
Transportbedrijf Essers blijft de grootste werkgever in Limburg. Staalbedrijf Aperam realiseerde in 2018 de grootste omzet, bijna 1,7 miljard euro. Dat blijkt uit de nieuwe Top 500 van werkgeversorganisatie VKW.

De bedrijven uit de Top 500 in Limburg realiseerden in 2018 samen een omzet van 34,5 miljard euro. Aperam Stainless Belgium staat opnieuw op nummer 1. Het staalbedrijf uit Genk realiseerde in 2018 een omzet van 1,68 miljard euro. Er werkten toen 1.197 mensen. Maar op het vlak van tewerkstelling blijft transportbedrijf Essers uit Genk de grootste, met 2.329 personeelsleden. De tewerkstelling bij alle Top 500-bedrijven mag niet onderschat worden, vertelt Max Van Der Linden van VKW: "Bij al die bedrijven samen werkten vorig jaar meer dan 94.000 mensen en dat is goed voor bijna 20% van de werkgelegenheid in onze provincie." 

Geen topjaar

De werkgelegenheid bij de Top 500-bedrijven in Limburg steeg in 2018 met 5,6%. Maar hun omzet ging met 2,5% naar beneden. Hun gemiddelde nettowinst daalde maar liefst met 18%. VKW-voorzitter Marc Meylaers maakt zich daar zorgen over: "De conclusie is dat we meer mensen aan het werk hebben, maar toch fors minder verdiend hebben. Geen winst, dat betekent minder vertrouwen en misschien ook minder investeringen op lange termijn."

Wat nu?

VKW Limburg wil dat de regeringsonderhandelaars de geplande verlaging van de vennootschapsbelasting doorvoeren. De voorzitter hoopt ook op extra opleidingen, onder meer aan de UHasselt. "Dat is hard nodig voor de Limburgse economie. Kennis en data zijn de grondstoffen voor de toekomst van Limburg, voor de verdere uitbouw van de diensteneconomie. Als we de kennis en expertise niet in Limburg kunnen houden, dan leggen we een hypotheek op die sector in Limburg." 

Sterke dienstensector

De industrie blijft de grootste sector in Limburg op het vlak van omzet. Maar op het vlak van tewerkstelling is de dienstensector voortaan de grootste sector in Limburg. Ook de tewerkstelling bij de Limburgse VZW's valt op. Bij het Ziekenhuis Oost Limburg in Genk werken 2.318 mensen, het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft 2.315 mensen in dienst en maatbedrijf Bewel heeft 1.843 personeelsleden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!