Everzwijnen eten plantage met blauwbessen kaal

dinsdag 13 augustus 2019 - 10:47
Hilde Lieten
Foto: Radio 2
Dat everzwijnen graag gras- en voetbalvelden omploegen op zoek naar voedsel zoals wortels en insecten is al langer geweten. Maar dat ze ook graag blauwbessen eten is nieuw. En ze hebben daarvoor in Limburg blijkbaar de ideale locatie uitgekozen: de blauwbessenplantage Blueberry Fields in Koersel, Beringen.

"De everzwijnen hebben stilaan ook door dat blauwe bessen heel lekker zijn", zegt Luc Vandebroek, uitbater van Blueberry Fields. "Ze zijn eerder al op onze plantage geweest, verschillende keren zelfs, maar het is de eerste keer dat ze ook bessen eten en daardoor planten vernielen. Het probleem is al enkele weken bezig maar afgelopen weekend hebben ze één van de plantages voor één derde afgegeten en vernield."

Voorlopige maatregelen

"We hebben nu contact opgenomen met de jagers", zegt Vandebroek. "We gaan een afrastering maken met elektrische draden. Dat zal niet voldoende zijn maar we hopen ze daarmee toch even weg te houden. In de winter zullen we dan moeten nadenken over een meer effectief plan. Er zijn momenteel werken bezig in het aangrenzende natuurgebied van de Zwarte Beek en misschien worden de everzwijnen daardoor naar ons gejaagd en durven of kunnen ze niet meer terug en blijven ze rond de plantages hangen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!