Geen geld voor behoud kolenwasserij

maandag 29 oktober 2018 - 08:09
Christine Peeters
Kolenwasserij Beringen
Foto: Radio 2
De toekomst van de kolenwasserij op be-MINE in Beringen is zeer onzeker, want volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois is er geen geld om heel de site te bewaren. Dat antwoordde hij op een vraag van Vlaams parlementslid Bert Moyaers (SP.A) uit Herk-de-Stad.

Behoud

"In 1994 werd een ministerieel besluit genomen over de steenkoolmijnen van Limburg", zegt Bert Moyaers (SP.A). "Daarin werd beschreven dat de site in Beringen volledig zou bewaard worden. Dat komt natuurlijk in gevaar als je de kolenwasserij gaat afbreken."

Declassering

Er is al een sloopvergunning aangevraagd en die is ook al afgeleverd door de provincie. "Maar je kan zo'n beschermd monument niet slopen voordat het gedeclasseerd is", gaat Moyaers verder. "En ik vraag aan minister-president Bourgeois om niet over te gaan tot declassering."

Wind- en waterdicht

De renovatie van heel de site kost natuurlijk heel wat geld. "Maar het zou jammer zijn om te slopen, enkel omdat er geen geld is. Dus mijn voorstel is om het voorlopig wind- en waterdicht te maken, zodat een volgende generatie er aan kan verder werken, als er wel geld is. Het zou te jammer zijn om dan te moeten concluderen dat er een kolenwasserij stond, maar dat het nu een parking is geworden."

Minister-president Geert Bourgeois neemt in de loop van de komende weken een definitieve beslissing.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!