Hasseltse leraar gaat ervoor in Dubai

zondag 24 maart 2019 - 17:46
Janna De Clerck
foto: copyright Innovation Lab Schools
Het afgelopen weekend werd er in Dubai - in het Midden-Oosten - een grote conferentie gehouden over de toekomst van het onderwijs. Koen Timmers uit Hasselt kwam er spreken en netwerken.

Timmers werd eerder al 2 keer genomineerd voor de Global Teacher Prize, zeg maar de Nobelprijs voor de beste leerkracht ter wereld. Sindsdien is hij ambassadeur van de liefdadigheidsorganisatie die de conferentie organiseert en ijvert voor beter en innovatief onderwijs.

Bouwen

Timmers bouwt letterlijk en figuurlijk aan beter onderwijs. Zo startte hij met een project waarbij leerkrachten via Skype lesgeven aan kinderen uit derde wereldlanden. Daarna volgden Innovation Labs, met de nadruk op technologie en innovatie, in samenwerking met het Jane Goodall Institute. Maar er wordt ook letterlijk gebouwd. Zo komt er binnenkort een nieuwe school in het Kakuma vluchtelingenkamp in Kenia, die bestaat uit een hele degelijke sheltertent. “Zo’n tent werd ontworpen door een Belgisch architectenbureau en is heel innovatief”, vertelt Timmers trots. “Het heeft zonnepanelen, een lokaal dat je kan afsluiten en gaat jaren mee. Er wordt ook een heel lessenrooster uitgewerkt, en leerkrachten van over de hele wereld kunnen lessen geven of opnemen. Zo krijgen de vluchtelingenkinderen degelijk onderwijs.”

Ministers

Op de conferentie sprak Timmers over zijn plannen en heeft hij ook contacten gelegd met enkele ministers van onderwijs. “Als je iets wil realiseren moet je ook echt wel iedereen mee hebben”, zegt Timmers.

Global teacher prize

De finale van het weekend was de prijsuitreiking van de beste leerkracht ter wereld, goed voor 1 miljoen dollar. In een wervelende show, gepresenteerd door een zingende en dansende Hugh Jackman - of Wolverine van de X-Men-films - werd Keniaan Peter Tabichi verkozen tot de beste leerkracht ter wereld. Hij is leerkracht wetenschappen in een afgelegen school op het platteland, maar door zijn inzet heeft zijn school prijzen gewonnen in wetenschapswedstrijden. Hij geeft ook bijles in het weekend, en geeft 80 procent van zijn loon weg aan de armen.
 

foto: Global Education and Skills Forum - an initiative of the Varkey Foundation

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!