Hasseltse partijen eensgezind over schone lucht

dinsdag 2 oktober 2018 - 07:47
Mathijs Bijnens
foto radio 2
Welke partijen willen iets doen aan de povere luchtkwaliteit? Dat is wat een aantal organisaties zich afvroegen. De resultaten presenteren ze op de website van 'Kiesschonelucht'. In Hasselt doen alle grote partijen straffe beloftes.

De resultaten van de meetactie Curieuzeneuzen waren duidelijk. In steden is er een rechtstreekse band tussen druk verkeer en luchtvervuiling.  Het thema staat duidelijk op de agenda en heel wat burgers maken zich zorgen.

coalitie tegen vervuiling

De coalitie 'Kiesschonelucht' met organisaties zoals Bond Beter Leefmilieu, Fietsersbond, Kom Op Tegen Kanker en vele anderen stelt tien maatregelen voor die steden en gemeentes kunnen nemen om er iets aan te doen. Ze vroegen ook aan elke partij of ze die maatregelen willen uitvoeren na de verkiezingen.

eensgezindheid

In Hasselt is er opvallend veel eensgezindheid.  N-VA en Roodgroen willen alle tien maatregelen doorvoeren.  CD&V, Open VLD en PVDA doen beloftes over negen van de tien maatregelen.  Vlaams Belang is niet enthousiast.  Die partij ziet heil in maar één van de tien voorgestelde maatregelen.  

De voorgestelde maatregelen zijn erg uiteenlopend.  Van 'Voer een lage emissiezone in' tot "Houd doorgaand verkeer uit de stadskern' of 'Maak werk van gedeelde emissievrije mobiliteit'.

belofte houden

'Als de Hasseltse partijen ook echt uitvoeren wat ze nu beloven dan kan de luchtkwaliteit er alleen maar op vooruit gaan' zegt Laurien Spruyt van Kiessschonelucht. 'De meeste partijen zijn er zich heel erg van bewust dat er iets moet gebeuren.' 

Je kan de precieze resultaten voor verschillende steden bekijken op Kiesschonelucht.be 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!