Helpt natuur bij stress?

dinsdag 3 juli 2018 - 16:24
De Universiteit van Hasselt en de provincie Limburg gaan vanaf september onderzoeken wat de effecten zijn van de natuur op werknemers. 17 procent van de werknemers voelt zich moe of heeft een burn-out. En dus is er werk aan de winkel.

Proefproject

64 werknemers van de provincie Limburg zullen deelnemen aan het proefproject. "Ze gaan heel wat activiteiten doen in de natuur zoals wandelingen of fietstochten", zegt Silvie Daniels van het Centrum voor Milieukunde (CMK) aan de UHasselt. "Daarnaast zullen ze ook een stressmanagementcursus krijgen. Daarbij zullen ze de valkuilen voor een burn-out leren herkennen."

 

Zowel voor, tijdens als na het experiment wordt het stressniveau van de werknemers gemeten. "Dat gebeurt aan de hand van vragenlijsten, maar ook wordt het stresshormoon gemeten aan de hand van een speekseltest en zullen er concentratietesten worden afgenomen", zegt Michelle Plusquin van CMK. "Nadien hopen we een indicatie te krijgen van wat de natuur doet met het stressniveau en de concentratie van werknemers."

 

Resultaten

Tegen eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht. "We willen iets kunnen aanbieden aan bedrijven die begaan zijn met het welzijn van hun werknemers", zegt Silvie Daniels. "Iedereen wint erbij, zowel de werknemers die zich beter voelen, werkgevers die minder personeel zien uitvallen door burn-outs als de natuurverenigingen die extra financiële ondersteuning krijgen."

 

Het plan is om tegen 2019 ook een app te maken. "Werknemers kunnen zich daar registreren voor de activiteiten en krijgen inzicht in de evolutie van hun mentaal welzijn", gaat Daniels verder. "Langs de andere kant kunnen werkgevers zo ook beter opvolgen hoe het gaat met hun werknemers."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!