Hoe kregen de Limburgse wolven August, Naya, Roger en Noëlla hun naam?

woensdag 1 januari 2020 - 10:40
Luc De Roy
Hilde Lieten
foto: vrtnieuws
Wetenschappers duiden wolven doorgaans aan met enkele letters en nummers, maar hoe geraakten wolven August, Naya, Roger en Noëlla dan aan hun naam? Op een behoorlijk informele manier zo blijkt. Iemand stelt een naam voor en als die wordt overgenomen door de media, dan wordt die naam vanaf dan door iedereen gebruikt.  

Het was Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die de naam Noëlla had voorgesteld voor de nieuwe wolvin in Limburg omdat ze rond Kerstmis voor het eerst werd gezien. Intussen wordt de naam ook door de media gebruikt. En dus heet de nieuwe wolvin Noëlla en gebruikt ook het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) intussen die naam.

Oorspronkelijk stonden de wolven bij het INBO bekend onder enkele letters en nummers: zo was Naya GW680f - de f staat voor female, vrouwtje - en August GW979m - de m staat voor male, mannetje.

August kreeg die code toen een Duits onderzoeksinstituut zijn genetisch materiaal, dat gevonden was op schapen, registreerde in de Europese genendatabank. Die databank wordt beheerd door het CEWOLF consortium. Dat Central European Wolf consortium is opgericht door zes instituten uit vier Centraal-Europese landen omdat wolven zich nu eenmaal niet veel aantrekken van landsgrenzen: zowel Naya als August zijn vanuit Duitsland door Nederland naar ons land getrokken.

Naya

De wolvin Naya is een buitenbeentje wat haar naam betreft. Toen ze België binnenkwam, had ze immers al een naam. Een Duitse onderzoeker, Norman Stier, had haar als welpje van zes maanden oud een halsband met een gps-tracker omgedaan, en haar bij die gelegenheid Naya genoemd. Die naam hebben wij gewoon overgenomen.

Toen in oktober 2018 de batterij van de gps leeg was, is Norman Stier overigens naar ons land gekomen om Naya tot op zo'n 200 meter te benaderen en dan met een afstandsbediening haar - intussen nutteloze - halsband open te klikken.

Naya is in juni van vorig jaar bevallen van enkele welpjes maar sinds juli ontbrak elk spoor van haar of haar kroost. De cel Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kwam na een lang onderzoek tot de conclusie dat de wolvin en haar welpen kwaadwillig om het leven zijn gebracht. Daarbij werd met een beschuldigende vinger naar de jagers gewezen, die in alle toonaarden ontkenden. 

August, Roger en Noëlla

August kwam, net als Naya, uit Duitsland maar de Duitse onderzoekers hadden hem enkel laten registreren als GW979m en geen naam gegeven. En dus stelde het INBO in samenwerking met de boswachters van het ANB midden augustus voor de wolf August te noemen, aangezien hij in augustus voor het eerst in het leefgebied van Naya was opgemerkt

En ook de wolf die in maart 2018 werd doodgereden in Opoeteren in Limburg, kreeg, postuum weliswaar, een naam van het INBO. Een van de onderzoekers van het instituut was een grote fan van striptekenaar Roger Leloup, en dus werd het dier Roger genoemd

Noëlla ten slotte kreeg haar naam van minister van Omgeving Zuhal Demir. Die stelde twee weken geleden voor de wolvin Noëlla te noemen, omdat het dier voor het eerst rond Kerstmis werd opgemerkt in Vlaanderen. De media en ook het INBO hebben die naam intussen overgenomen. 

Als we de specialisten mogen geloven, en ongetwijfeld mogen we dat, dan eindigt het wolvenverhaal zeker niet hier. In Frankrijk en Duitsland verlaten nieuwe overjaarse 'puberwolven' immers nog steeds hun roedel en beginnen ze aan omzwervingen om een eigen leefgebied te vinden. En het is zo goed als zeker dat er daarbij ook nieuwe wolven Vlaanderen zullen aandoen, zodat er nog nieuwe namen voor die dieren gevonden zullen moeten worden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!