Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Hoe makkelijk vervals je dure kunst?

vr 15 mrt. - 10:28

Zaterdag opent Tefaf in Maastricht de deuren voor het grote publiek. Op de beurs ligt ook de bril van meestervervalser Han Van Meegeren. Die maakte kunst na en verkocht die voor veel geld in de jaren '40.
Bril van Han Van Meegeren
© foto: Radio 2

Han Van Meegeren was vooral gespecialiseerd in werken van Johannes Vermeer uit de 17de eeuw. Hij hield specialisten en kenners goed voor de gek en verdiende daar veel geld mee. Kunsthistorica Judith Niessen: "Waar veel geld verdiend wordt, zijn er ook vervalsingen. Dat zien we nu nog steeds." Of je echt beter schildert met de bril van Han Van Meegeren is niet bekend, want die bril mag tegenwoordig niemand meer opzetten.

 

(lees verder onder de foto)

Op TEFAF is eerder deze week al een werk van de Franse schilder Renoir verkocht. "Het is een heel mooi liggend naakt van de schilder. Hij had een fietsongeval en kon daardoor alleen nog liggend schilderen. Zijn modellen lagen uiteraard ook. Dat was makkelijker voor hem. Dit werk is uit die periode", zegt Jan Peter Verhagen van TEFAF. Enkele jaren geleden werd het nog verkocht voor 10 miljoen dollar. De huidige prijs is niet bekend, maar het is zeker een veelvoud daarvan.

Paspoort

Heeft de koper geen schrik dat dit een vervalsing is? "Helemaal niet," reageert Jan Peter. "Er lopen hier 180 experten rond op de beurs, die alle werken goed controleren. Voor vervalsingen is hier geen plaats. Het schilderij heeft ook een paspoort en er wordt ook altijd gecontroleerd of de pigmenten kloppen."

 

(lees verder onder de foto)

20 cm voor 300.000 euro

Pieter en Carla bekijken twee schilderijtjes van Joi Kusama. "Ze kosten 300.000 euro per stuk, veel geld voor 20 cm", lachen ze. Ze hebben als kunstliefhebbers al te maken gehad met vervalsingen. "Toen we eerder een werk wilden verkopen, bleek het om een vervalsing te gaan. We zijn toen naar de verkoper gestapt en hebben gelukkig ons geld teruggekregen."

 

(lees verder onder de foto)

Made in China

Kunsthandelaar Floris van der Ven is gespecialiseerd in Aziatisch antiek. Hij toont trots twee boeddhistische leeuwen uit de 18de eeuw. "Ik herken direct echte stukken, anders zou ik hier niet staan", zegt de handelaar. "Er circuleert veel namaak, vooral afkomstig uit de Aziatische landen. Door mijn oren en ogen open te houden, weet ik wat er leeft in dat wereldje. Je kan de beeldjes kopen voor 175.000 euro. Dat is veel geld en zou vervalsers natuurlijk op ideeën kunnen brengen", lacht Floris.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet