"Hopelijk gaat de Brexit niet door!"

dinsdag 26 februari 2019 - 12:00
Fred Breuls
Steve Crijns en zijn vrouw Julee
foto: Radio 2
Het Verenigd Koninkrijk is nog altijd van plan om op 29 maart uit de Europese Unie te stappen. En dat heeft ook gevolgen voor de Limburgers die daar wonen.

Steve Crijns (51) is opgegroeid in Neerharen bij Lanaken, maar woont al 28 jaar in de buurt van Londen. Hij krijgt koude rillingen als hij aan de Brexit denkt. “Ik ben erg teleurgesteld. Het land is nu echt verdeeld en is erop achteruit gegaan. Vroeger had je hier het gevoel van vrijheid en moderniteit, da’s nu gedaan. Het voelt zo kleingeestig aan, wat erg jammer is.”

Goeie ouwe tijd

Steve is topontwerper bij het exclusieve automerk McLaren. Niet alleen de Europeanen kijken vol afschuw naar de uitstap uit de Europese Unie, ook zijn Britse collega's vinden het geen goed idee. “Ik ken niemand die voor de Brexit gestemd heeft. Geen enkele collega of buur is er een voorstander van,“ zegt Steve. “Het is maar een klein deel van de bevolking dat van die rare romantische ideeën heeft. Het zijn meestal oudere mensen die willen dat alles opnieuw wordt zoals het vroeger was.“

Hopelijk komt er een nieuw referendum. I'll keep my fingers crossed.

Steve Crijns

Terug naar Limburg

Steve Crijns denkt er niet aan om terug naar Limburg te komen: “Mijn job als auto-ontwerper bestaat niet in België, laat staan in Limburg. Dus kan ik niet anders dan hier wonen.” Nu moet hij een aantal zaken regelen om in het Verenigd Koninkrijk te kunnen blijven. “Ik zou waarschijnlijk hier kunnen blijven zonder een Brits paspoort, maar eigenlijk vertrouw ik het niet,” zucht Steve. “Mijn vrouw Julee is uit Maleisië en de enige reden waarom ze een verblijfsvergunning heeft is omdat ze met een Europeaan getrouwd is.” Dat nieuwe Britse paspoorten bijna 3.500 euro zullen kosten is een extra tegenvaller die ze erbij moeten nemen.

Nieuw referendum

Het overgrote deel van de Britten is volgens Steve tegen de uitstap. "Het liefst zou ik willen dat de Brexit niet doorgaat. Stiekem hoop ik dat alle akkoorden mislukken. Wie weet komt er zelfs een nieuw referendum en is iedereen tot het besef gekomen dat de Brexit een érg slecht idee is. I’ll keep my fingers crossed."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!