In Beringen wordt met eieren de luchtkwaliteit gemeten

dinsdag 15 oktober 2019 - 12:50
Marc Lens
foto : Radio 2
In Beringen zijn dinsdag de eerste metingen gestart van een bijzonder project om de luchtkwaliteit te meten. Een gespecialiseerd bedrijf uit Nederland gebruikt daarvoor de eieren van kippen die in de buurt van de industriezone Ravenshout rondscharrelen.

Buurtbewoners van de industriezone Ravenshout maken zich al langer zorgen over de luchtkwaliteit in hun buurt. Die ongerustheid is nog toegenomen nu Bionerga begin volgend jaar zijn biostoomcentrale in gebruik zal nemen.  Het stadsbestuur van Beringen schakelt nu het Nederlandse bedrijf Toxicowatch in om de luchtkwaliteit op langere termijn te monitoren.

Nulmeting

Vanochtend haalden medewerkers van Toxicowatch voor het eerst stalen van eieren op bij buurtbewoners om zo te checken of en hoeveel dioxines er in die eieren zitten. Het gaat om een zogenaamde nulmeting, op dit moment werkt de verbrandingsoven nog niet.  Eens de verbrandingsoven werkt, volgen er nieuwe metingen en kan de luchtkwaliteit vergeleken worden.  Schepen van milieu Tijs Lemmens (VOLUIT) wil zo de ongerustheid bij de buurtbewoners wegnemen en "indien er toch een probleem zou zijn, kunnen we de gepaste maatregelen nemen".

Biomarkers

Volgens de medewerker van Toxicowatch die dinsdagmorgen naar Beringen kwam, zijn kippeneieren uitermate geschikt als biomarker. "Kippen zitten de hele dag rond te scharrelen op de grond en nemen bijgevolg heel wat stoffen die daar liggen op en die stoffen stapelen zich op in de eieren". De onderzoekers namen naast eieren ook grondstalen mee uit de kippenrennen. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!