Internetproblemen treffen 1 op 3 gemeenten in Limburg: Hasselaren hebben alle begrip

dinsdag 14 januari 2020 - 12:35
Ellen Maerevoet
Marc Lens
Verschillende Vlaamse steden en gemeenten zitten sinds vanochtend zonder internet en daardoor zijn hun online diensten en informaticanetwerken verstoord. Een algemeen probleem bij Belnet ligt aan de basis. 1 op de 3 Vlaamse steden en gemeenten zou getroffen zijn, ook in Limburg is dat het geval.

Het gaat om een algemeen probleem dat rond 5 uur vanochtend ontstond, vermoedelijk na een software-update op het Belnet-netwerk. Belnet biedt internettoegang aan zeer hoge bandbreedte aan aan onderzoeksinstellingen, hogescholen, universiteiten en overheden. Er is geen sprake van een cyberaanval.

Ook knooppunt Hasselt getroffen

"Het gaat om klanten die zijn aangesloten op de knooppunten in Brugge, Hasselt en Kortrijk", legt Davina Luyten van Belnet uit. "Onze teams zijn onderweg naar de verschillende knooppunten waar het probleem zich heeft voorgedaan. De oorzaak van het incident is nog onbekend."

Ook bij de UHasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg is het mailverkeer daardoor verstoord. Het ZOL kan bijvoorbeeld geen geboorten meer doorgeven aan de officiële instanties", zegt woordvoerder Jurgen Ritzen. "Interne communicatie is wel perfect mogelijk, de werking van het ziekenhuis ondervindt geen hinder."

Dienstverlening onmogelijk

Hasselt is één van de steden die getroffen is door de internetproblemen."Vanmorgen konden inwoners hier terecht zonder afspraak en we konden niet anders dan sommigen van hen terug naar huis sturen", zegt Anne Claes van de dienst Burgerzaken. "Vanmiddag komen de mensen wel op afspraak en we gaan proberen om hen nog te verwittigen dat ze niet moeten langskomen zolang de problemen duren." De mensen die vanmorgen op het stadhuis langskwamen, hebben begrip. "Ik moest hier voor een identiteitskaart zijn voor één van mijn kinderen maar dat is niet gelukt", zegt één van de bezoekers. "Maar ik woon niet ver van het stadhuis, ik kom morgen wel terug, fietsen is trouwens gezond". 

Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de problemen opgelost zullen zijn

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!