Dreigt sluiting voor hoofdpoort Nationaal Park Hoge Kempen?

donderdag 4 april 2019 - 07:17
Ilse Suffeleers
Connecterra
foto: Radio 2
Er verdwijnen vanaf nu wandelingen op Connecterra, de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen in Eisden-Maasmechelen. Dat komt omdat de bouw start van het vakantiepark 'Terhills Resort'. Als er door dit verminderde aanbod veel minder wandelaars naar Connecterra komen, zou dat wel eens een tijdelijke sluiting tot gevolg kunnen hebben.

Connecterra is de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen en ligt op het voormalige mijnterrein van Eisden-Lanklaar. Die mijnterreinen zijn nu eigendom van LRM, en het hele terrein is tegenwoordig bekend onder de naam 'Terhills'. Er ligt nu al een hotel, er is een cable-waterski en er komt een vakantiepark. De bouw van die vakantiehuisjes start binnenkort. 

Minder wandelingen  

Al die werkzaamheden hebben gevolgen voor de wandelingen op Connecterra. Je zal nog altijd naar de top van de grote terril kunnen, met het bekende uitzicht, maar de twee wandelingen rond de waterplas kan je vanaf nu niet meer maken. Dat heeft dus te maken met de bouw van vakantieresort Terhills. De aanleg van de nutsvoorzieningen is al gestart, en tot eind volgend jaar zullen er vakantiehuisjes gebouwd worden. Er was vorig jaar een compromis bereikt: er zou namelijk een wandelbrug over de waterplas aangelegd worden, zodat de wandelingen over die brug zouden kunnen lopen. Maar de vergunning daarvoor is niet rond, dus die brug zal er ook niet meteen liggen. 

Kan Connecterra open blijven ?

Dat verminderde aanbod kan gevolgen hebben voor het al dan niet openblijven van Connecterra. Johan Van Den Bosch van het Nationaal Park: "Dat wordt bang afwachten. Connecterra moet zichzelf bedruipen. De wandelaars betalen toegangsgeld en consumeren. Het zal moeten blijken of zij blijven komen. Laat ons hopen van wel, zo niet is het, vrees ik, deur dicht." Of het zo ver komt zal dus de komende maanden moeten blijken. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!