Jagers willen minder omheiningen in Limburg: "Reeën sterven een afschuwelijke dood door die draad"

dinsdag 14 januari 2020 - 07:51
Martijn Donné
Foto: Guido Baeten
In Zonhoven is onlangs een reebok verstrikt geraakt in de draad van een omheining. Hij is uiteindelijk gestorven. Jager Guido Baeten uit Zonhoven trekt nu aan de alarmbel. Hij vindt dat er te veel omheiningen in onze provincie zijn, waardoor reeën en ander wild gevaarlopen.

Het was Guido Baeten zelf die onlangs de ree zag hangen in de draad. "Het dier hing er duidelijk al enkele weken, dat kon je zien. Dat is een afschuwelijke dood voor die dieren", zegt Baeten. "En het is niet de eerste keer dat ik dit tegenkom." Volgens de jager ligt dat aan de vele omheiningen in onze provincie. "Jaren geleden deed men er alles aan om zoveel mogelijk omheiningen uit de natuur weg te halen, maar sinds er zoveel everzwijnen en wolven zijn, blijven ze er maar bij plaatsen. We zouden beter meer jagen op everzwijnen."

Barbaars?

Bij natuurorganisatie Landschap VZW vinden ze het voorstel onzin. "Voor de wolf is er nooit één omheining bijgebouwd", zegt Jan Loos. "Enkel bestaande omheiningen worden aangepast, bijvoorbeeld met een schrikdraad. En wat die draad voor everzwijnen betreft, dat zijn lage omheiningen met gladde draden. Vaak is dat zelfs tijdelijk. Daar kunnen andere dieren perfect overheen", vertelt Loos. "Het schieten van everzwijnen is niet dé oplossing. Dat heeft geen enkel effect en is een barbaarse manier om met de natuur om te gaan."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!