Jessa Ziekenhuis in Hasselt krijgt Europese erkenning voor hartrevalidatiecentrum

vrijdag 8 november 2019 - 16:11
Jasmien Leboy
Wouter Beke in het Jessa Ziekenhuis
Foto: Radio 2
Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft een Europese erkenning gekregen voor zijn hartrevalidatiecentrum. Nooit eerder kreeg een niet-universitair ziekenhuis in Vlaanderen deze erkenning. Ook voor een behandelingstechniek die de long- of hartfunctie tijdelijk overneemt, werd het ziekenhuis erkend.

Het hartrevalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt wordt voortaan een referentiecentrum waar zes andere Europese ziekenhuizen zich moeten aan spiegelen. "Elke patiënt die in het ziekenhuis terechtkomt met bijvoorbeeld een infarct of bypassoperatie, zal de kans krijgen om in de periode onmiddellijk aansluitend te werken aan het herstel en een gezondere levensstijl", vertelt professor Paul Dendaele. "We zijn het eerste centrum, samen met Bern in Zwitserland, dat de erkenning van de Europese vereniging krijgt." Het Jessa Ziekenhuis mag ook deelnemen aan een groot Europees onderzoeksproject in verband met revalidatie.

"Bijzonder uniek"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke kreeg een rondleiding in het Jessa Ziekenhuis. Hij was alvast onder de indruk: "Het is fantastisch wat hier gebeurt. Het ziekenhuis heeft een accreditatie gekregen. Dat is toch wel uniek voor een niet-universitair ziekenhuis. Ik heb vooral geleerd dat ze op de vloer zelf bijzonder innovatief zijn in te kijken hoe ze op een zo kort mogelijk tijd zoveel mogelijk mensen kunnen helpen en zoveel mogelijk levens kunnen redden door teams samen te stellen. Dat is toch wel uniek."

Hart-longmachine

Het Jessa Ziekenhuis kreeg nog een tweede erkenning voor de behandelingstechniek die de long- of hartfunctie tijdelijk overneemt. Dat is een variant op de klassieke hart-longmachine. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!