Jeugd van Tessenderlo moet in Ham gaan fuiven

woensdag 26 september 2018 - 14:54
Dirk Reynders
foto: Radio 2
In onze pop-up middaguitzending stonden voorzieningen voor jongeren centraal. In nogal wat gemeenten vraagt de jeugd meer fuifmogelijkheden en jeugdhuizen, onder meer in Tessenderlo.

Rustig in Tessenderlo

In Tessenderlo zijn er te weinig uitgaansmogelijkheden, dat blijkt zowel uit de reacties op Jijkiest.be als uit de straatreacties. De jongeren zeggen dat ze te vaak op Ham zijn aangewezen omdat er bij hen geen goede fuifaccomodatie is en ook geen groot jeugdhuis. Burgemeester Fons Verwimp (SP.A) erkent het probleem. "We hebben nood aan een goed fuifbeleid. Zo denk ik dat de accomodatie in de vier ontmoetingscentra volstaat, maar we zijn daar de prijzen van huur en drank aan het bekijken."

Burgemeester Verwimp denkt er ook aan om de zalen één of twee keer per jaar gratis aan de jeugdverenigingen ter beschikking te stellen. Ook in 't Muuzaaike zouden kleinere fuiven kunnen gehouden worden."

Geen stemrecht

Ook in andere Limburgse gemeenten vragen jongeren op Jijkiest.be meer fuifzalen en jeugdhuizen. Annelies Schepers van de Vereniging van Vlaamse Jeugddiensten ziet de vraag overal terugkomen. "Tot een aantal jaren geleden moesten gemeenten jeugdbeleidsplannen indienen en ze kregen daarvoor Vlaamse subsidies. Nu moet dat niet meer en dan krijg je minder aandacht - en dus geld - daarvoor." Annelies Schepers benadrukt dat jongeren zelf voor een stuk op het beleid kunnen wegen via jeugdraden, maar dat ze anderzijds al eens over het hoofd gezien worden omdat ze toch geen stemrecht hebben.

Dit weekend heeft trouwens het 'Debattle-weekend' plaats waar jeugdraden en jeugdhuizen zelf debatten organiseren rond jeugdthema's.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!