Kapel zweeft tussen de boomgaarden

woensdag 26 juni 2019 - 17:40
Leen Paredis
zwevende kapel
foto: Radio 2
In een boomgaard in Haspengouw is een nieuw panoramakunstwerk ingehuldigd. Het is een project van kunstenaar Frits Jeuris, samen met Regionaal Landschap Haspengouw. Het werk is gemaakt van kersenbomen die er gerooid werden.

Twee jaar geleden heeft Regionaal Landschap 90 kersenbomen gerooid omdat de bomen waren aangetast door het Little Cherry Virus. Kunstenaar Frits Jeuris kreeg de vraag van Regionaal Landschap om iets te doen met het hout. Het kunstwerk is tegelijk ook een uitkijkplatform. Het is een zwevend kapelletje in de Haspengouwse boomgaarden, dat ook verwijst naar de Kapel van Helshoven. 

Symboliek

Het uitkijkplatform ligt vlakbij de kapel van Helshoven, de galg en het fietsroutenetwerk. "De kapel zweeft, en hangt op en verwijst daarmee ook naar de galg die ernaast staat", zegt Jeuris. "Het is zweven tussen leven en dood, en als je erop staat voel je ook de onzekerheid." De buitenkant van de kapel is helemaal uitgelijnd, de binnenkant is wat ruwer. Want: "We laten graag onze mooiste kant zien, en onze minder mooie kantjes aan de binnenkant houden we graag voor onszelf." 

Hout

Maar het kunstwerk kan ook heel toegankelijk zijn, denkt Jeuris. "Misschien dat een boer gewoon zegt, hey dat is van kersenhout gemaakt en ik kweek kersen." 

kunstwerk

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!