Koningin Mathilde op boerderijbezoek in Heers en Lummen

donderdag 13 juni 2019 - 12:20
Jasmien Leboy
Koningin Mathilde bezoekt de koeienstal van Annick Strauven in Heers
Foto: Radio 2
De koningin bezoekt vandaag in Heers en Lummen boerderijen die door vrouwen gerund worden. Dat is geen toeval, want maar 13% van de landbouwbedrijven wordt door een vrouw geleid.

Koningin Mathilde komt de boerinnen in Heers en Lummen een hart onder de riem steken, want weinig landbouwbedrijven worden door een vrouw geleid. In het bedrijf van Annick Strauven zijn al vijf generaties vrouwen aan de slag. Dat is niet evident, want steeds meer vrouwen kiezen voor een job buiten de landbouw

Toekomst niet meer verzekerd

Als landbouwers meerdere kinderen hebben, is het moeilijker om opvolging te vinden om de boerderij over te nemen. "Dan moeten ze elkaar uitbetalen en dat is niet zo eenvoudig. De toekomst is niet meer verzekerd", vertelt Annick. "Onze dochter Lenka is enig kind, dus voor haar is het gemakkelijker. Zij is net afgestudeerd als leerkracht lager onderwijs. Ik denk dat ze nog een paar jaar gaat werken en tussendoor inspringt. Wie weet, zet ze de taken later verder."

In de koeienstal

Koningin Mathilde ging met Annick en diens man onder meer kijken in de koeienstal. Ze was erg geïnteresseerd en wilde alles weten over de werking van een melkveebedrijf. "Hoeveel liter melk geven de koeien? En om hoe laat begint u de koeien te melken?", vroeg ze Annick. "7000 liter! En op zaterdag ook?" De koningin was duidelijk onder de indruk. 

 

 

mathilde loopt langs rij kinderen, gevolgd door de burgemeester

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!