Levende elektrische kabels ontdekt

woensdag 11 september 2019 - 16:29
Katrien Vaes
foto: UHasselt
Wetenschappers van de universiteiten van Hasselt, Antwerpen en Delft hebben bacteriën ontdekt die elektriciteit transporteren door geleidende kabels.

 

De zogenaamde kabelbacteriën leven in slijk op de zeebodem en bevatten een geleidend vezelnetwerk dat te vergelijken is met de kabels die wij gebruiken om elektriciteit te transporteren. Ze leiden mogelijk tot composteerbare elektrische materialen.

Selder

Kabelbacteriën zijn micro-organismen die bestaan uit duizenden cellen op een rij, samen ruim een centimeter lang. Omdat de aaneengeschakelde cellen mekaar nodig hebben, communiceren ze met elkaar. En dat doen ze door middel van elektriciteit. “Je kan je de kabelbacterie het beste voorstellen als een selderstengel. Ribbeltjes met binnen in draadjes die over de hele lengte lopen” Zegt Robin Bonné van de U Hasselt die er als eerste in slaagde om een kabelbacterie van een centimeter lang te maken.

Smartphones

Nog spannender is dat de geleidbaarheid van de vezels hoog is. Daardoor komen deze vezels in aanmerking om bijvoorbeeld te gebruiken in smartphones. Het gebruik van biomaterialen in de elektronica zou het elektronische afvalprobleem aanpakken. Een andere mogelijk toepassing is in de gezondheidszorg, waar medische implantaten langzaam in het lichaam verdwijnen nadat ze hun werk gedaan hebben.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!