"Lichte paniek in Kaulille over zandwinning"

dinsdag 12 maart 2019 - 15:30
Janna De Clerck
foto: google maps
De gemeente Bocholt gaat zelf de ruimtelijke uitvoeringsplannen opstellen om zandwinning mogelijk te maken in Kaulille, onder meer op de voormalige PRB-terreinen. "Onbegrijpelijk dat Vlaanderen een kleine gemeente als Bocholt over een dossier van 300 ha laat beslissen", zegt Jos Gorssen van het actiecomité tegen de zandwinning.

"Dat er iets moet gebeuren met de oude terreinen van de PRB-fabriek, daarover is iedereen het wel eens in Kaulille", zegt Jos Gorssen van het actiecomité tegen de zandwinning. "Maar dat er ook zand zal worden ontgonnen in twee nabijgelegen gebieden, lijkt me voor niets nodig." Volgens Gorssen kan een klein dorp als Kaulille geen extra verkeer meer aan. "Er rijden nu al zoveel vrachtwagens, onder meer van Brouwerij Martens."

Nieuwe wending

"Ik ben niet verrast dat de plannen niet begraven zijn, daarvoor is er teveel geld mee gemoeid", gaat Gorssen verder. "Maar ik ben gechoqueerd dat Vlaanderen de gemeente Bocholt - een gemeente die trouwens al lang een fusie had moeten aangaan - laat beslissen over zo'n belangrijk en groot gebied. Het gaat echt niet over een klein perceel bos, het gaat over 300 ha open ruimte."

Het actiecomité wil de plannen voor zandwinning tegenhouden. "Wij gaan bekijken wat we juridisch kunnen doen, eventueel samen met Natuurpunt of met de Limburgse Milieukoepel. Tot nu toe hebben we toch wat tijd gewonnen, want als het aan sommige politici had gelegen, dan waren ze nu al aan het graven," besluit Gorssen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!