Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Limburg, drugsregio van Vlaanderen ?

ma 26 jun. - 10:22

Drugs, bijna elke dag is er in ons nieuws wel een bericht over. Een zoveelste cannabisplantage die de politie ontdekt. Restanten van een drugslabo die ergens zijn gedumpt. Een drugsbende die terechtstaat. Door al die nieuwsberichten krijg je de indruk dat Limburg kreunt onder de drugscriminaliteit. Wij vroegen ons af of die perceptie klopt en trokken uit op onderzoek. Je hoort er deze week ook elke dag reportages over in ons middagprogramma.

Als er één iemand is die de omvang van de drugsproblematiek correct kan inschatten, dan is het wel de Limburgse procureur Guido Vermeiren. Hij twijfelt geen moment, Limburg is de drugsregio van Vlaanderen. Nergens worden zoveel cannabisplantages ontdekt, ook drugslabo's waar synthetisch drugs worden aangemaakt vind je vooral hier. Vermeiren ziet daar enkele verklaringen voor. Limburg is een grensprovincie en dat maakt het voor criminelen aanlokkelijk om hier te opereren. Een grote afzetmarkt, de nabijheid van de Antwerpse haven, de verschillende wetgevingen in de buurlanden,... het zijn factoren die drugsbendes netjes in rekening brengen. Vooral de strengere aanpak en de veel langere gevangenisstraffen in Nederland en Duitsland hebben heel wat drugsbaronnen naar hier gejaagd.

De kost voor de Limburgse samenleving is groot.

Er zijn in de eerste plaats de jonge mensen die verslaafd geraken aan die producten. Er zijn de massale lozingen van gevaarlijke afvalproducten van de druglabo's. Huizen waar cannabisplantages zijn ondergebracht zijn na enkele teelten klaar voor de sloop of worden doelbewust in brand gestoken om alle sporen te wisselen. Bovendien werken daar vaak illegalen in mensonwaardige omstandigheden.

Wat het allemaal nog erger maakt is dat er rond deze drugsproductie heel wat criminaliteit hangt zoals afpersing en afrekeningen tussen bendes. Volgens procureur Vermeiren verklaart dat waarom Limburg ook op het vlak van geweldsdelicten zo hoog scoort.

Aanpak van de georganiseerde misdaad

De enige aanpak die loont is de drugsbendes daar treffen waar het pijn doet. De procureur is voorstander van een geïntegreerde bestuurlijk aanpak. Drugscriminelen enkele jaren opsluiten helpt niet als je niet tegelijk hun vermogen aanpakt. Politie, parket en gemeentebesturen moeten samenwerken om te voorkomen dat drugsgelden worden witgewassen via legale bedrijjfjes en handelszaken. En het drugsgeld mag ook niet in de legale economie terechtkomen door beleggingen in vastgoed.

Preventie loont

Tegelijk investeert het Limburgse parket in preventieve maatregelen. De jongste jaren zijn er heel wat samenwerkingen tot stand gekomen tussen gerecht, politie en de drugshulpverlening. Het project vroegpreventie is daar een mooi voorbeeld van. Als een jongere wordt betrapt met drugs dan wordt er niet onmiddellijk gedreigd met een gerechtelijke vervolging. De jongeren kan er voor kiezen om bij CAD-Limburg (de centra voor alcohol- en andere drugproblemen) enkele groepssessies te volgen. Ook Katarsis, het centrum voor drugsverslaafden in Genk, werkt hier aan mee.

Nieuwe uitdagingen

Intussen zien politie en parket nieuwe uitdagingen op zich afkomen. Vooral de drugshandel via het internet is een booming business. Drugsproducenten worden ook inventiever en zoeken naar chemische samenstellingen die nog niet op de lijst van illegale drugsproducten staan. De war on drugs duurt voort... ook in Limburg.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet