Limburg heeft nauwelijks buurtinformatienetwerken

woensdag 17 januari 2018 - 13:43
Limburg telt maar 15 BIN's. Dat is veel minder dan in de rest van België. Ter vergelijking: Antwerpen telt er bijna 500, in heel België zijn er 940. De cijfers komen van minister van binnenlandse zaken Jambon.

BIN's zijn samenwerkingen tussen burgers en politie. Vrijwilligers houden een oogje in het zeil in hun buurt en verwittigen de politie als ze iets verdacht opmerken.

Dat er in Limburg zo weinig zijn, is een keuze van het provinciebestuur, zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde bevoegd voor veiligheid. "wij hebben dat nooit echt gepromoot omdat er kans is dat zulke buurtinformatienetwerken het werk van de politie doen. En dat kan nooit de bedoeling zijn. We hebben daarom altijd gekozen voor gewone buurtcomités en een gezonde sociale controle".  Een goeie wijkinspecteur en een goede wijkwerking is volgens Vandenhove belangrijker. Burgers die iets verdacht opmerken kunnen op die manier ook makkelijk de politie verwittigen. 

Ook geen BIN-Z

De provincie heeft wel geprobeerd om buurtinformatienetwerken met handelaars en winkeliers op te zetten, de zogenaamde BIN-Z. Maar ook dat is geen succes geworden hier in Limburg. Heel wat handelaars doen beroep op privéfirma's om hun handelszaak te beschermen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!