Limburgers wonen vaker onder één dak

donderdag 10 oktober 2019 - 14:01
Christine Peeters
Foto: Architectuurwijzer
Cohousingprojecten worden stilaan populairder in Limburg. Dat zijn woonvormen waar meerdere mensen of gezinnen onder één dak wonen. Zij delen dan bijvoorbeeld een tuin of een wasruimte. Op C-mine in Genk opent daarover een nieuwe tentoonstelling: Housing Apart Together. En daar kan je ook twee Limburgse projecten bekijken.

De tentoonstelling 'Housing Apart Together' toont gerealiseerde en geplande collectieve woonprojecten in Vlaanderen. Het gaat zowel over nieuwbouwwoningen als over hergebruik van bestaande gebouwen in dorpen en steden. De projecten tonen een andere manier van dichter bij elkaar wonen, met respect voor ieders privacy. 

Limburg

"Als je gaat kijken in Vlaanderen zie je dat de eerste cohousingprojecten ontstaan zijn in de steden", zegt curator Peggy Totté. "Als je kijkt naar Limburg, merk je een vertraging maar de eerste initiatieven zijn aan het opborrelen. Zo heb je een project in de binnenstad van Hasselt die zich toespitst op alleenstaanden. En die dan een dakterras en een lounge delen. Een tweede project is een dorpsschool in Bocholt waar de vroegere speelplaats de gedeelde buitenruimte wordt."

Bewoners

De twee Limburgse projecten die opgenomen zijn in de tentoonstelling zijn bedacht door gemeenten of ontwikkelaars, maar er zijn ook initiatieven van bewoners zelf. "Het is niet gemakkelijk om zo'n project op te starten, maar Cohousing Limburg kan voor begeleiding zorgen. In Hasselt en Genk zijn er ideeën, maar die zijn nog niet gerealiseerd."

Gelukkig

"De bewoners die wij hebben gesproken zijn heel gelukkig", gaat Peggy verder. "Dat heeft ermee te maken dat ze niet altijd de behoefte hebben om ver weg te gaan, want ze hebben al een mooie zwemvijver of grote tuin. Maar ook het feit dat je de buren goed kent en daarop kan terugvallen, wordt heel sterk geapprecieerd door de bewoners.


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!