Limburgse vlaai als erkend Europees streekproduct?
ma 25 sep. - 2:47
De Limburgse bakkers uit Nederlands en Belgisch Limburg zijn volop bezit met een dossier om Limburgse vlaai te laten erkennen. Ze willen dus dat daar een Europees keurmerk voor komt.
Enkele bakkers zijn vorig jaar met het dossier begonnen, maar zijn ook de rest van Limburgse bakkers op de kar gesprongen. Het zal nog een tijdje duren voor de aanvraag klaar is, maar er staat wél al vast wat een Limburgse vlaai precies is. De Belgische en Nederlands-Limburgse bakkers zijn het overigens vrij goed eens geworden over wat een Limburgse vlaai is. Er zijn alleen enkele detailverschillen.
Een Limburgse vlaai kan open of toe zijn, met latjes of zonder; zolang hij maar gemaakt is van gistdeeg. Bovendien mag de vulling enkel bestaan uit rijst, fruit of crème, en moet de vulling volledig mee gebakken zijn.
- Bakker Jan Kerkhofs uit Tongeren
Een taart met vers fruit is dus géén Limburgse vlaai. De vlaai moet ook in Limburg gebakken zijn. Als de vlaai erkend wordt, zal het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) ook controles uitvoeren bij bakkers die Limburgse vlaai bakken.